17 °

max 20 ° / min 17 °

Utorak

24.09.

20° / 17°

Srijeda

25.09.

22° / 17°

Četvrtak

26.09.

24° / 16°

Petak

27.09.

25° / 17°

Subota

28.09.

26° / 18°

Nedjelja

29.09.

23° / 15°

Ponedjeljak

30.09.

18° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
SAD naredile slanje nuklearne podmornice na Bliski istok, strahuje se od odmazde Irana

Izvor: EPA/EFE

Svijet

Comments 0

SAD naredile slanje nuklearne podmornice na Bliski istok, strahuje se od odmazde Irana

Izvor: N1

Autor: Antena M

  • Viber

Američki ministar odbrane Lojd Ostin naredio je raspoređivanje podmornice s vođenim projektilima na Bliski istok, saopštio je Pentagon, nakon ubistva visokih članova Hamasa i Hezbolaha zbog čega se regija priprema za moguće napade Irana i njegovih saveznika.

Iako je USS Georgia, podmornica na nuklearni pogon, već bila u Sredozemnom moru u julu, prema objavi američke vojske na društvenim mrežama, rijetko se javno objavljuje raspoređivanje podmornice.

U saopštenju nakon razgovora Ostina s izraelskim kolegom, Pentagon je naveo da je Ostin naredio udarnoj grupi brodova nosača “Abraham Lincoln” da ubrza svoje raspoređivanje u regiji.

“Ministar Ostin ponovio je predanost Sjedinjenih Američkih Država da preduzmu sve moguće korake za odbranu Izraela i istakao jačanje američke vojne prisutnosti i sposobnosti širom Bliskog istoka u svjetlu eskalirajućih regionalnih napetosti”, dodaje se u saopštenju.

Strah od odmazde Irana

Američka vojska već je najavila da će rasporediti dodatne borbene avione i ratne brodove mornarice na Bliski istok dok Vašington nastoji ojačati izraelsku odbranu.

Ismail Hanije, politički vođa Hamasa kojeg podržava Iran, ubijen je u iranskoj prijestonici Teheranu 31. jula, u napadu koji je izazvao prijetnje osvete Irana protiv Izraela, koji se bori protiv palestinske islamističke grupe u Gazi. Iran je za ubistvo okrivio Izrael, a Izrael nije preuzeo odgovornost.

Ubistvo i likvidacija visokog vojnog komandanta libanske grupe Hezbolah koju podržava Iran, Fuada Šukra, od strane Izraela u napadu na Bejrut, izazvali su zabrinutost da bi sukob u Gazi mogao prerasti u širi rat na Bliskom istoku.

Iran je izjavio da Sjedinjene Američke Države snose odgovornost za ubistvo Hanijea zbog svoje podrške Izraelu.

Rojters je izvijestio da je nekoliko američkih i koalicijskih vojnika ranjeno u napadu dronom u petak u Siriji, u drugom velikom napadu posljednjih dana na američke snage usred rastućih napetosti na Bliskom istoku.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR