17 °

max 20 ° / min 17 °

Utorak

24.09.

20° / 17°

Srijeda

25.09.

22° / 17°

Četvrtak

26.09.

24° / 16°

Petak

27.09.

25° / 17°

Subota

28.09.

26° / 18°

Nedjelja

29.09.

23° / 15°

Ponedjeljak

30.09.

18° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Zelenski prvi put potvrdio da ukrajinska vojska djeluje u Rusiji; Rusija evakuiše još jedan pogranični region zbog upada ukrajinskih snaga

Izvor: schreenshot

Svijet

Comments 1

Zelenski prvi put potvrdio da ukrajinska vojska djeluje u Rusiji; Rusija evakuiše još jedan pogranični region zbog upada ukrajinskih snaga

Izvor: radio slobodna evropa

Autor: Antena M

  • Viber

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je danas prvi put potvrdio da se ukrajinska vojska bori u ruskom pograničnom regionu Kurska.

Zelenkski je u postu na Telegramu pohvalio vojnike i komandante vojske „za njihovu postojanost i odlučne akcije“. On nije dalje komentarisao vojni upad.

On je predložio da Ukrajina ponudi humanitarnu pomoć regionu, rekavši da su vladini zvaničnici dobili instrukcije da pripreme humanitarni plan za tu teritoriju.

Ruski predsjednik Vladimir Putin pokušao je da umiri uspaničene građane u pograničnoj oblasti zbog šokantnog upada Ukrajine u Kursk, iako broj evakuisanih raste a lokalni zvaničnici su priznali gubitak desetina naselja i da situacija ostaje "napeta".

Regionalni guverner Aleksej (Aleksei) Smirnov kazao je Putinu tokom sastanka sa vladinim zvaničnicima 12. avgusta da je oko 121.000 ljudi pobjeglo iz Kurske oblasti otkako je Kijev započeo invaziju na rusku teritoriju 6. avgusta.

"Dvadeset osam naselja (sa oko 2.000 ljudi) je pod kontrolom neprijatelja", rekao je Smirnov na sastanku koji je emitovan. "Dubina prodora na teritoriju Kurske oblasti je 12 kilometara, širina duž fronta je 40 km."

Putin je prekinuo Smirnova, rekavši mu da će vojni sektor izvijestiti o širini i dubini prodora ukrajinskih snaga i predložio mu da se zadrži na socioekonomskim temama i pomoći koja se pruža stanovnicima.

Servis Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku navodi da nije bilo moguće provjeriti tvrdnje o bojnom polju, ali da mnogi izvještaji sugerišu dublje upade ukrajinskih snaga.

U prvim komentarima o operaciji Kursk, načelnik ukrajinske vojske Oleksandr Sirski (Syrskiy) rekao je 12. avgusta da njegove snage kontrolišu oko 1.000 kvadratnih km regiona, dok je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski (Volodymyr Zelenskiy) naredio da se uspostavi "humanitarni plan" za tu oblast.

Putin je optužio Kijev da nastoji da "destabilizuje" situaciju u ruskim pograničnim regionima i naredio je svojim snagama da "istjeraju" ukrajinske trupe.

"Neprijatelj će sigurno dobiti adekvatan odgovor i svi ciljevi koje smo zacrtali, bez sumnje, biće postignuti".

Dodao je da ofanziva Ukrajine nije uticala na tekuće vojne napore ruskih trupa da zauzmu više okruga u istočnom ukrajinskom regionu Donbas.

On je rekao da će Moskva pružiti "jednoglasnu podršku za sve one koji su u nevolji", dok je tvrdio da je povećan broj muškaraca koji žele da se prijave za odlazak u rat.

Putin je ranije najavio da je Rusija uvela ‘antiterorističke mjere’ u Kursku i dva obližnja regiona, kao i Brjansku i Belgorodu.

U saopštenju Nacionalnog komiteta za borbu protiv terorizma od 10. avgusta navodi se da je tu odluku donio Aleksandar Bortnikov - šef obavještajne službe FSB - kao odgovor na ukrajinski "pokušaj bez presedana da destabilizuje situaciju u nizu regiona".

Evakuacija civila iz Kurske oblasti proširena je 12. avgusta i obuhvata Belovski okrug, koji ima oko 14.000 stanovnika, rekao je načelnik okruga Nikolaj Volobujev (Nikolai Volobuyev) na Telegramu.

"Situacija je veoma napeta... Autobusi će biti obezbijeđeni. Ljubazno molimo sve koji su još u toj oblasti da napuste to područje", napisao je Volobujev.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Marjan

Dabogda Moskvu evakuisali. Dako shvate....