17 °

max 22 ° / min 16 °

Srijeda

25.09.

22° / 16°

Četvrtak

26.09.

24° / 16°

Petak

27.09.

26° / 17°

Subota

28.09.

26° / 18°

Nedjelja

29.09.

23° / 12°

Ponedjeljak

30.09.

21° / 10°

Utorak

01.10.

20° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Mask i Tramp – dvosatno brbljanje nakon problematičnog početka

Izvor: X

Svijet

Comments 2

Mask i Tramp – dvosatno brbljanje nakon problematičnog početka

Izvor: New York Times

Autor: Antena M

  • Viber
Problemi u prenosu uživo ponovo su pokrenuli pitanja o sposobnosti platforme X da se nosi sa velikim događajima, ali su takođe pokazali kako platforma i dalje može privući pažnju, naglašavaju u zajedničkoj analizi za New York Times Kejt Konger i Rajan Mek

U 8:35 po istočnom vremenu u ponedjeljak, na platformi X se pojavio uživo audio prenos razgovora između Ilona Maska i bivšeg predsjednika Donalda J. Trampa, nakon 35-minutnog kašnjenja—ali samo na trenutak.

Mikrofon gospodina Trampa se uključio, i čuo se zvuk šuškanja. Sekund kasnije, njegov mikrofon se isključio. Nalog gospodina Maska, koji je bio prijavljen i spreman, zatim je nakratko potpuno nestao iz konverzacije.

Sedam minuta kasnije, činilo se da su problemi riješeni i diskusija je počela. Gospodin Mask, koji je podržao Trampovu predsjedničku kandidaturu, i Tramp oslovljali su jedn drugog sa „Donald“ i „Ilon“. Potom su započeli prijateljski razgovor o imigraciji, ekonomiji, predsjedniku Džozefu Bajdenu i potpredsjednici Kamali Haris, vjerovatnoj kandidatkinji Demokratske stranke za predsjedničke izbore. Dvojica muškaraca razgovarala su više od dva sata, dok je više od milion ljudi slušalo uživo, prema podacima sa platforme X.

„Čestitam ti“, rekao je Tramp, koji je u nekim trenucima govorio sa blagim zatezanjem, Masku povodom broja gledalaca. „Hoću li dobiti neku naknadu za ovo ili šta“...

Razgovor na platformi X između Maska i Trampa najavljen je kao trijumfalan trenutak za ovu društvenu mrežu, koju je Mask kupio 2022. godine. Mask je pokušavao da pridobije Trampa da ponovo bude aktivan na sajtu koji je nekada koristio kao megafon prije nego što je bio banovan 2021. godine, a zatim, na Maskovu inicijativu, ponovo vraćen. Na kraju, neuspjesi na početku događaja i kasnija razmjena riječi istakli su i slabosti i snage platforme X pod Maskovim vođstvom.

Problemi pri strimovanju prenosa uživo ponovo su otvorili pitanja o sposobnosti platforme X da upravlja događajima visokog profila. Bez pružanja dokaza, Mask je okrivio problem na „masovni“ napad distribuisanog uskraćivanja usluge, vrstu sajber napada koja koristi poplave zlonamjernog internet saobraćaja da preoptereti sajtove i isključi ih iz rada.

Ipak, događaj je takođe pokazao kako Mask može da dovede platformu X u centar pažnje i privuče veliku publiku gradeći odnose sa značajnim javnim ličnostima, koristeći sajt za promovisanje svojih političkih interesa.

„Ovim 'intervjuom', Mask je pokazao kako planira da koristi svoju platformu za promovisanje Trampove kandidature“, rekao je Dejvid Kej, profesor prava na Kalifornijskom univerzitetu u Irvinu, koji proučava online govor. „On maksimizuje političku vrijednost koju mu platforma X pruža. Zauzvrat, povjerenje u X biće polarizovano“.

Nakon završetka razgovora, Linda Jakarino, izvršna direktorka platforme X, izjavila je da je Trampov nastup na platformi X bio pobjeda za ovu mrežu, nazivajući ga „široko rasprostranjenim, neskrojenim i nevjerovatno osvježavajućim“. Mask i platforma X nijesu odgovorili na zahtjeve za komentar.

Trampova kampanja je zanemarila tehničke probleme platforme X, sugerišući da su problemi djelo kineskih protivnika i nazivajući bivšeg predsjednika „borcem“.

Nekoliko dana, Mask je podsticao iščekivanje Trampovog pojavljivanja na platformi X. „Zabava zagarantovana“ – Mask je objavio u nedjelju uveče svojim pratiocima kojih ima više od 193 miliona.

U ponedjeljak, Tramp, koji je bio uglavnom neaktivan na platformi X nekoliko godina, oglasio se deset puta na toj platformi, dijeleći kampanjske video snimke i promovišući svoj razgovor sa Maskom. Mask je brzo skrenuo pažnju nazad na Trampove objave, dijeleći mim koji prikazuje ženu kako šapuće čovjeku na uvo da je „Donald Tramp ponovo na X-u“, praćen slikom naježene kože.

Ali njihov razgovor, zakazan za osam sati uveče po istočnom vremenu, zamalo nije ni počeo. Mnogi korisnici platforme X koji su pokušali da prate uživo prenos imali su problema sa učitavanjem strima na svojim telefonima i računarima.

„Testirali smo sistem sa osam miliona slušalaca istovremeno ranije danas“, Mask je izvinjavajuće objavio u 8:24 uveče. Zatim je okrivio sajber napad za probleme i kasnije se saglasio sa objavom jednog korisnika platforme X da je prekid izazvan „demokratama koji se bore da 'sačuvaju' demokratiju od dva masivna remetilačka faktora“.

Platforma X se suočila sa pitanjima o pouzdanosti svojih usluga nakon što ju je Mask kupio i otpustio više od 75 odsto zaposlenih. Iako je platforma X uglavnom izbjegla široko rasprostranjene prekide, Spaces, funkcija za audio-prenos uživo na kojoj se Tramp pojavio, ponekad je bila problematična.

U maju 2023. godine, Mask je organizovao uživo razgovor na platformi X sa guvernerom Floride, Ronom DeSantisom, koji je tada najavljivao svoju predsjedničku kandidaturu. Događaj je bio obilježen tehničkim problemima i prekidima.

Kako bi izbjegao ponavljanje problema u ponedjeljak, gospodin Mask je proveo nedjeljno veče testirajući usluge platforme X tako što je uživo prenosio sebe dok igra video igricu.

Tokom vikenda, platforma X je takođe uvela „zamrzavanje koda“, što blokira zaposlene da prave veće izmjene u osnovnom kodu platforme bez dozvole rukovodstva, prema riječima jednog zaposlenog na platformi X koji nije bio ovlašćen da javno govori o tome. Ovaj potez je standardna praksa prije velikih događaja jer sprečava promjene u posljednjem trenutku koje bi mogle ometati rad usluge.

Međutim, te mjere nijesu spriječile platformu X da doživi poteškoće. Unutar kompanije, u ponedjeljak, zaposleni su preplavili internu chat sobu žalbama da ne mogu da pristupe razgovoru između Trampa i Maska u okviru Spaces funkcije. „Tim je svjestan problema vezanih za Spaces i radi na tome“, napisao je jedan zaposleni na platformi X nekoliko minuta nakon što je razgovor gospodina Maska sa gospodinom Trampom propustio zakazano vrijeme početka, prema internim porukama u koje je New York Times imao uvid. Neki radnici su se okupili u online forumu pod nazivom #spaces-war-room kako bi dijagnostikovali probleme sa servisom.

Kada je diskusija konačno počela, gospodin Tramp je djelovao opuštenije u formatu prenosa uživo. „Lijepo je imati forum poput ovog gdje mogu da razgovaram o nečemu detaljno“, rekao je. Kasnije je čestitao Masku kada je prenos dostigao više od 1,3 miliona istovremenih slušalaca, prema brojaču na platformi X.

Trampova kampanja je u ponedjeljak takođe prikazivala reklame na platformi X, uključujući jednu na vrhu stranice sa trending temama na platformi, kako bi promovisala razgovor Trampa i Maska. Takve reklame mogu koštati i do 500.000 dolara za 24 sata.

Mask je iskoristio razgovor da predstavi svoje političke stavove, uključujući one o klimi, spoljnoj politici i federalnoj potrošnji. Pokušao je da nagovori Trampa da ublaži svoju retoriku o imigrantima, ali se takođe saglasio sa Trampovom ocjenom da je imigracija na južnoj granici doprinijela kriminalu, iako akademske studije nijesu podržale tu tvrdnju.

„Ako budemo imali još četiri godine otvorenih granica — a biće još gore nego u posljednje tri i po godine — nijesam siguran da ćemo imati zemlju“ rekao je Mask.

Tramp je učestvovao u razgovoru iz sobe sa drvenim panelima u svojoj Mar-a-Lago vikendici, prema fotografiji koju je objavio jedan od njegovih saradnika. U utorak, Mask je na platformi X objavio da je bio na „ranču prijatelja u Vajomingu“.

Nakon što su Tramp i Mask razgovarali o Venecueli, Kamali Haris i drugim temama, Mask je završio njihov razgranati razgovor na platformi X razmišljanjem o svom političkom putu. „Nijesam baš bio aktivan u politici ranije“, rekao je Mask, dodajući da je prije podržavao kandidate Demokratske stranke. „Mislim da bi trebalo da podržite Donalda Trampa za predsjednika“, rekao je slušaocima.

Tramp se nakon toga nije oglašavao na platformi X. Umjesto toga, podijelio je podrške za 13 republikanskih kandidata za Kongres na svojoj sopstvenoj društvenoj mreži, Truth Social.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Masklova

Tramp ima ozbiiljne probleme sa alkoholom—- zasto se to krije— takva licnost je neupotrbljuva nedaj boze da bude izabran uproopastio bi SAD ka cetnik raja do kvon milojko i vicmen pipun CG