20 °

max 23 ° / min 16 °

Srijeda

25.09.

23° / 16°

Četvrtak

26.09.

24° / 16°

Petak

27.09.

25° / 17°

Subota

28.09.

26° / 18°

Nedjelja

29.09.

22° / 13°

Ponedjeljak

30.09.

20° / 11°

Utorak

01.10.

20° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Kompanija Mars kupuje proizvođača Pringles čipsa za skoro 36 milijardi dolara

Izvor: Pixabay

Svijet

Comments 0
Jedna od najvećih akvizicija u prehrambenoj industriji svih vremena

Kompanija Mars kupuje proizvođača Pringles čipsa za skoro 36 milijardi dolara

Izvor: Reuters

Autor: Antena M

  • Viber

Prehrambeni gigant u porodičnom vlasništvu, kompanija Mars kupuje Kellanovu, proizvođača Cheez-It grickalica, u poslu vrijednom skoro 36 milijardi dolara, što je najveća ovogodišnja transakcija. Ovim sporazumom Mars će spojiti brendove kao što su M&M's, Snickers, Pringles i Pop-Tarts.

Mars je u srijedu saopštio da će platiti 83,50 dolara po akciji kompanije Kellanova, što predstavlja oko 33% više od njene završne cijene 2. avgusta, prije nego što je Reuters prvi izvijestio da Mars razmatra kupovinu proizvođača smrznutih doručaka kao što su Morningstar Farms i Eggo.

Ovaj dogovor je ulog na to da će potrošači nastaviti da uživaju u brendiranim grickalicama, u trenutku kada kompanije za pakovanu hranu bilježe usporavanje rasta nakon godina povećanja cijena kako bi pokrile vrtoglavu inflaciju. Kombinovana kompanija planira da zadrži cijene stabilnim, izjavio je izvršni direktor Marsa Poul Weihrauch u intervjuu za Reuters u srijedu, i ne prenosi troškove sporazuma na potrošače.

„Mi smo velika i snažna kompanija”, rekao je Weihrauch. „Nadamo se da ćemo moći da apsorbujemo više troškova unutar naše strukture i pomognemo u ublažavanju problema koje imamo u inflatornom okruženju“.

Cijene hrane u Sjedinjenim Državama su porasle oko 25% od 2019. do 2023. godine, mnogo više nego druge kategorije poput stanovanja i zdravstvene zaštite, prema podacima Ministarstva poljoprivrede SAD. Međutim, inflacija je počela da se smiruje, prema podacima indeksa potrošačkih cijena SAD-a objavljenim u srijedu.

Potrošači u Sjedinjenim Državama i Evropi – ključnim tržištima za obje kompanije – traže jeftinije alternative ili prelaze na jeftinije privatne robne marke.

Kellanova je vidjela kako privatne robne marke uzimaju dio njenog tržišnog udjela u kategoriji žitarica u Evropi i drugim regionima, rekao je izvršni direktor Steve Cahillane. Kompanija u Evropi prodaje slatke žitarice poput Smacks, Frosties i Coco Pops, prema podacima iz sigurnosnih dokumenata.

Sektor pakovane hrane u SAD bilježi snažnu aktivnost spajanja, jer kompanije traže obim kako bi se zaštitile od uticaja potrošača umornih od inflacije, koji smanjuju potrošnju i prebacuju se na privatne robne marke.

„Mislimo da bi povoljnije okruženje za sklapanje poslova moglo takođe podstaći neke velike kompanije u sektoru pakovane hrane da se usmjere na ofanzivniju strategiju rasta putem akvizicija“, napisali su analitičari Barclaysa u bilješci u srijedu.

Investitori su takođe zabrinuti zbog pada prodaje usljed sve veće upotrebe ljekova kao što su Ozempic i Wegovy za gubitak težine, koji smanjuju apetit i dovode do osjećaja sitosti.

Weihrauch je rekao da će polovina portfolija kompanije biti „zdrave“ grickalice, kao što su niskokalorične Special K žitarice, Kind barovi i Nutri-grain proizvodi.

Za razliku od konkurentske kompanije Nestlé, Mars trenutno nema planove da razvija nove proizvode specifično za ljude koji koriste ljekove za mršavljenje, izjavio je Weihrauch. Mars planira da ojača svoju diviziju za grickalice, investira lokalno i uvede više zdravih opcija kroz ovaj sporazum, jer je kategorija „atraktivna i dugotrajna“.

Kompanija ima udio od 4,54% na američkom tržištu grickalica, dok Kellanova drži oko 3,9%, prema podacima koje objavljuje GlobalData, što je daleko iza tržišnog lidera PepsiCo.

Kellanova prodaje nudle u Africi, iako se poslovanje suočava s poteškoćama zbog ekonomskih problema na tom kontinentu. Cahillane je rekao da Kellanovina distributivna mreža u Africi pruža Marsu priliku da svoje slatkiše plasira na kontinent. Marsova prisutnost u Kini pruža „ogromnu“ priliku za Pringles, dodao je Cahillane.

Ova akvizicija, koja je daleko veća od Marsove kupovine kompanije Wrigley za 23 milijarde dolara 2008. godine i jedna je od najvećih svih vremena u industriji pakovane hrane, ne očekuje se da će se suočiti s previše antimonopolskih prepreka zbog ograničenog preklapanja u ponudi proizvoda ovih dviju kompanija, rekli su pravni stručnjaci za Reuters.

Nakon završetka posla u prvoj polovini 2025. godine, Kellanova će postati dio Mars Snacking divizije, koju će voditi globalni predsjednik Andrew Clarke, rekli su iz kompanija. Sjedište će biti u Čikagu. Cahillane, veteran industrije pakovane hrane i pića koji je prethodno radio u Coca-Coli, rekao je da će napustiti kompaniju kada se posao zaključi.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR