24 °

max 24 ° / min 16 °

Srijeda

25.09.

24° / 16°

Četvrtak

26.09.

24° / 16°

Petak

27.09.

25° / 17°

Subota

28.09.

26° / 18°

Nedjelja

29.09.

21° / 14°

Ponedjeljak

30.09.

20° / 11°

Utorak

01.10.

19° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ukrajinske snage preuzele kontrolu grada u Kurskoj oblasti

Izvor: Screenshot

Svijet

Comments 0

Ukrajinske snage preuzele kontrolu grada u Kurskoj oblasti

Izvor: RSE

Autor: Antena M

  • Viber

Ukrajinske snage preuzele su potpunu kontrolu nad ruskim gradom Sudža u Kurskoj oblasti, rekao je predsjednik Vladimir Zelenski 15. avgusta, dodajući da ukrajinska vojska tamo uspostavlja komandni štab.

Sudža je administrativni centar za pograničnu oblast Kurske oblasti i veći je od bilo kog drugog malog grada ili naselja za koje Ukrajina kaže da su zauzele njene snage od pokretanja prekograničnog prodora 6. avgusta.

Zelenski nije precizirao koje funkcije bi komandni štab mogao da obavlja, iako je ranije rekao da će Ukrajina dijeliti humanitarnu pomoć stanovnicima Sudže kojima je ona potrebna.

Zvaničnici u ruskoj oblasti Kursk naredili su u četvrtak, 15. avgusta obaveznu evakuaciju civila iz čitavog okruga Gluškov.

Vršilac dužnosti guvernera Kurske oblasti Aleksej Smirnov pozvao je u postu na Telegramu stanovnike da se "odnose prema trenutnoj situaciji s razumijevanjem i poštuju sve preporuke bezbjednosnih agencija i lokalnih vlasti".

Vlasti u Ukrajini su  izrazile zabrinutost zbog humanitarne situacije u Kurskoj oblasti i najavile mjere za pomoć raseljenim Rusima, uključujući i one koji žele da se evakuišu u Ukrajinu, prenio je Ukrajinski servis Radija Slobodna Evropa.

"Ukrajina poštuje sve norme međunarodnog humanitarnog prava", napisalo je Ministarstvo za reintegraciju na Fejsbuku (Facebook). "Pružićemo civilima Kurske oblasti neophodnu zaštitu i humanitarnu podršku".

Okrug Gluškov se nalazi u blizini okruga Sudža, koji je bio poprište najintenzivnijih borbi otkako je Ukrajina 6. avgusta izvela vojni upad na rusku teritoriju. Prije rata u tom okrugu je živelo oko 20.000 ljudi.

Ukrajinski zvaničnici tvrde da Ukrajina kontroliše 74 naselja i 1.000 kvadratnih kilometara ruske teritorije.

Tvrdnje o stanju na bojnom polju ne mogu se nezavisno provjeriti.

Rusija je proglasila federalno vanredno stanje za Kursku oblast i regionalno vanredno stanje za susjednu Belgorodsku oblast. Moskva je takođe proglasila "antiterorističku operaciju" u oblastima Kursk, Belgorod i Brjansk.

Ukrajinska vojska saopštila je u četvrtak da je Rusija tokom noći napala najmanje devet regiona udarima raketa i dronovima, od kojih je većina lansirana iz vazdušnih baza unutar Rusije. Navedeno je da je 29 dronova "uništeno".

Ukrajinska vojska je kasno u srijedu potvrdila da je izvela napade dronovima na četiri aerodroma u ruskim regionima Voronjež, Kursk i Nižnji Novgorod i da je izazvala veliku štetu.

Ranije je izvor u ukrajinskoj bezbjednosnoj agenciji rekao za Ukrajinsku servis RSE da je to bio najveći napad na ruske aerodrome otkako je Moskva pokrenula invaziju na Ukrajinu u februaru 2022.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR