21 °

max 23 ° / min 16 °

Srijeda

25.09.

23° / 16°

Četvrtak

26.09.

24° / 16°

Petak

27.09.

25° / 17°

Subota

28.09.

26° / 18°

Nedjelja

29.09.

21° / 14°

Ponedjeljak

30.09.

20° / 11°

Utorak

01.10.

19° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Nakon upada Ukrajine, svijet čeka odgovor Rusije

Izvor: EPA/EFE

Svijet

Comments 2

Nakon upada Ukrajine, svijet čeka odgovor Rusije

Izvor: AJB

Autor: Antena M

  • Viber

Nastavak ukrajinskog prodora na ruskoj teritoriji istakao je njene jače strane: pokret, taktičku inovaciju i sposobnosti iskorištavanja malih uspjeha za veća postignuća.

Ukrajina je, takođe, uspjela iskoristiti ograničene resurse koje ima i sada se vidi kako je novo oružje korišteno na nove načine zateklo ruske snage nespremne i drži ih van ravnoteže.

Dronovi i ometanje

Rusija i Ukrajina uveliko koriste dronove svih vrsta za izviđanje i napade. Ali ukrajinska inovacija je da kombinuje dronove za napad sa jedinicama za elektronsko ratovanje koje ometaju signale ruskih dronova, zasljepljujući ih.

Ovo je omogućilo ukrajinskim bespilotnim letjelicama da napadaju mete i pomjeraju kopnene jedinice prema naprijed.

Kada stignu, ometači se pomiču naviše, a proces se “u skoku” ponovlja, omogućavajući ukrajinskim snagama da napreduju relativno netaknute i ostavljajući ruskim vojnim planerima vrlo malo informacija o ukrajinskim kretanjima.

Ova inovacija, u kombinaciji sa širokom upotrebom malih “sabotažnih” jedinica – dizajniranih da budu visoko pokretne, prodiru duboko iza ruskih linija i šire maksimalan haos – pomogla je da zbuni rusku vrhovnu komandu koja je loše koristila lokalne jedinice, što je rezultiralo njihovom masovnom predajom ili uništenjem.

Strano oružje i crvene linije

Rusija je uvijek bila vrlo jasna da se upotreba stranih oružanih sistema na ruskom tlu neće tolerisati.

U ukrajinskom napadu na Krim pod ruskom kontrolom krajem juna, kojim je uništen dio ruske mreže za istraživanje dubokog svemira, korištene su rakete kratkog dometa američke proizvodnje ATACM. To je izazvalo bijesan odgovor Rusije, čiji su zvaničnici uputili službeni diplomatski ukor Sjedinjenim Američkim Državama.

Sada postoje vjerodostojni izvještaji da je Ukrajina koristila britanske tenkove Challenger u Kursku.

Ako se zapadni sistemi naoružanja koriste u Kursku, to bi mogla biti još jedna crvena linija. Upravo ta postepena erozija onoga što je za Rusiju neprihvatljivo je najopasnije.

Prije ili kasnije, Rusija će morati povući stvarnu crvenu liniju, navodeći s kakvim ozbiljnim posljedicama bi se Zapad i/ili Ukrajina suočili ako bi se ona prešla.

Ako se zanemari ruska crvena linija, moglo bi doći do katastrofalnih posljedica za sve i širenja sukoba.

U ovom trenutku predsjednik Putin nazvao je ukrajinski upad “antiterorističkom” operacijom.

Ako ukrajinsko uporište postane još veće, moraće to proglasiti invazijom. Ako se to dogodi, pozvaće se na član 4 Organizacije Ugovora o kolektivnoj bezbjednosti – saveza postsovjetskih država predvođen Rusijom.

Taj član, slično članu 5 NATO-a, odnosi se na kolektivnu sigurnost.

Napadnite jednog člana i svi ostali članovi imaju obavezu pomoći. NATO bi se morao uključiti ili bi u protivnom Ukrajina bila uništena, a rat bi se dramatično proširio u opšti sukob između dva bloka.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Stan

Dok je takvih kao vi, svakom ce da bude jasno ko su navijaci u jednom bratoubilackom sukobu koji, povrh svega, vodi svijet ka liniji opste kataklizme.

čitalac

Rusija može da koristi oružje iz Irana i S. Koreje, čak i balističke rakete, a Ukrajina ne može da koristi oružje od saveznika? Kroz Žabljak je upravo prošla velika kolona modernih, oklopljenih vozila za transport pješadije. Ne sjećam se da takve ima naša vojska, nadam se da je "destination Ukraine"