18 °

max 23 ° / min 16 °

Srijeda

25.09.

23° / 16°

Četvrtak

26.09.

24° / 16°

Petak

27.09.

25° / 17°

Subota

28.09.

26° / 18°

Nedjelja

29.09.

21° / 13°

Ponedjeljak

30.09.

19° / 10°

Utorak

01.10.

19° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Pauza u pregovorima o prekidu vatre u Gazi, nastavak sljedeće sedmice

Izvor: Pixabay

Svijet

Comments 0

Pauza u pregovorima o prekidu vatre u Gazi, nastavak sljedeće sedmice

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Autor: Antena M

  • Viber

Pregovori o prekidu vatre u Gazi u Dohi pauzirani su u petak, 16. avgusta, a pregovarači će se ponovo sastati sljedeće sedmice u potrazi za sporazumom o okončanju borbi između Izraela i Hamasa i oslobađanju preostalih talaca, rekli su posrednici.

U zajedničkom saopštenju, Sjedinjene Države, Katar i Egipat su naveli da je Vašington predstavio novi prijedlog koji se zasnivao na tačkama dogovora tokom protekle nedjelje, zatvarajući jaz između strana tako da omogući brzu implementaciju sporazuma.

Posrednici će nastaviti da rade na prijedlogu narednih dana, rekli su.

"Put je sada postavljen za taj ishod, spašavajući živote, donoseći olakšanje ljudima u Gazi i deeskalaciju regionalnih tenzija", navodi se u saopštenju.

Izraelski zvaničnik rekao je da se njegova delegacija u Dohi vraća kući kasnije u petak i da se očekuje da će se izraelski premijer Benjamin Netanjahu u ponedjeljak sastati sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom.

Najnovija runda u višemjesečnim pregovorima o okončanju rata u Gazi, u kojem su ubijene desetine hiljada Palestinaca, počela je u četvrtak između Izraela i posrednika. Palestinska militantna grupa Hamas nije bila direktno uključena u pregovore, ali je informisana o napretku.

Među spornim tačkama je izraelsko insistiranje da će mir biti moguć samo ako Hamas bude uništen, dok Hamas ističe da će prihvatiti samo trajni, a ne privremeni prekid vatre.

Druge poteškoće su uključivale redosljed dogovora, broj i identitet palestinskih zatvorenika koji će biti oslobođeni zajedno sa izraelskim taocima, kontrolu nad granicom između Gaze i Egipta i slobodno kretanje Palestinaca unutar Gaze.

Izraelske snage su tokom noći gađale mete u Gazi naloživši palestinskom stanovništvu da napusti područja koja je ranije odredila kao bezbjedne zone za civile, rekavši da ih je Hamas koristio za ispaljivanje minobacača i raketa na Izrael.

Sukob je počeo 7. oktobra prošle godine kada su Hamasovi pripadnici upali u Izrael, ubivši oko 1.200 ljudi i uzevši oko 250 talaca, prema izraelskim izvještajima.

Izraelska vojna kampanja pretvorila je veći dio Gaze u ruševine i ubila više od 40.000 Palestinaca, uglavnom civila, prema palestinskim zdravstvenim vlastima. Izrael kaže da je eliminisao 17.000 boraca Hamasa.

Strahovi u regionu

U saopštenju kasno u četvrtak, član politbiroa Hamasa Hosam Badran rekao je da su kontinuirane operacije Izraela prepreka napretku u pregovorima o prekidu vatre.

U izraelskoj delegaciji bili su šef obavještajne službe Dejvid Barnea, šef domaće bezbjednosne službe Ronen Bar i šef odjeljenja pri vojsci za taoce Nican Alon, rekli su zvaničnici.

Bijela kuća je poslala direktora CIA-e Bila Bernsa (Burns) i američkog izaslanika za Bliski istok Breta Mekgurka (Brett McGurk). Učestvovali su i katarski premijer šeik Mohamed bin Abdulrahman Al Tani i šef egipatske obavještajne službe Abas Kamel.

Pregovori su se odvijali u sjenci regionalne eskalacije za koju se strahuje, a Iran je zaprijetio da će uzvratiti Izraelu nakon ubistva lidera Hamasa Ismaila Hanije u Teheranu 31. jula.

Sa američkim ratnim brodovima, podmornicama i ratnim avionima koji su poslati u region da brane Izrael i odvraćaju potencijalne napadače, Vašington se nada da bi sporazum o prekidu vatre u Gazi mogao da ublaži rizik od šireg rata.

Republikanski kandidat za predsjednika SAD Donald Tramp rekao je u četvrtak da je poručio izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahuu tokom njihovog posljednjeg sastanka u julu da brzo okonča rat u Gazi, ali je bivši predsjednik takođe kritikovao zahtjeve za prekid vatre.

"On zna šta radi, ohrabrio sam ga da završi sa ovim", rekao je Tramp novinarima na konferenciji za novinare u četvrtak. "Mora se brzo završiti... ... Ostvarite pobjedu i završite s tim. Ubijanje mora da prestane," istakao je Tramp.

Netanjahuova kancelarija i Tramp odvojeno su u četvrtak demantovali izvještaj Aksiosa u kojem se navodi da su prethodnog dana govorili o prekidu vatre u Gazi i razgovorima o oslobađanju talaca.

Bijela kuća je u međuvremenu saopštila da su napadi izraelskih doseljenika na palestinske civile na Zapadnoj obali "neprihvatljivi i da se moraju zaustaviti" nakon što su desetine doseljenika napali jedno selo, ubivši najmanje jednu osobu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR