19 °

max 25 ° / min 17 °

Petak

27.09.

25° / 17°

Subota

28.09.

25° / 18°

Nedjelja

29.09.

21° / 12°

Ponedjeljak

30.09.

19° / 9°

Utorak

01.10.

18° / 8°

Srijeda

02.10.

20° / 12°

Četvrtak

03.10.

16° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Putin primio kineskog premijera u Moskvi: Razradili smo zajedničke planove

Izvor: EPA/EFE

Svijet

Comments 1

Putin primio kineskog premijera u Moskvi: Razradili smo zajedničke planove

Izvor: N1

Autor: Antena M

  • Viber

Ruski predsjednik Vladimir Putin istakao je bliske veze između Moskve i Pekinga na sastanku s kineskim premijerom Li Qiangom u srijedu, kojemu je prethodilo potpisivanje bilateralnih sporazuma u energetskom sektoru.

Naše zemlje razradile su dugoročne zajedničke planove, kako u privrednoj tako i u humanitarnoj sferi, rekao je Putin, a prenosi državna agencija TASS.

“Naši trgovinski odnosi se uspješno razvijaju. Pažnja koju obje vlade posvećuju ekonomskim i trgovinskim odnosima pokazuje svoje rezultate”, rekao je takođe Putin, prenosi agencija Interfax.

Prije sastanka s Putinom, Li je razgovarao s ruskim premijerom Mihailom Mišustinom. Putin je rekao da su Mišustin i Li “potpisali niz bilateralnih sporazuma usmjerenih na poboljšanje naše saradnje” s glavnim fokusom na energetiku.

Mišustin je rekao da je Rusija već najveći snabdjevač Kine naftom i dodao da “u bliskoj budućnosti ćemo takođe zauzeti prvo mjesto za prirodni plin”.

Putin je posljednji put posjetio Kinu u maju. Dvije zemlje dijele antagonizam prema Zapadu, a posljednjih su se godina zbližile i proglasile strateško partnerstvo.

Ipak, mnogi posmatrači smatraju da privredna velesila Kina ima glavnu riječ u ovom savezu, ostavljajući Rusiji ulogu dobavljača sirovina i mlađeg partnera.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

čitalac

Kao što sam juče pominjao, projekat novog gasovoda Snaga Sibira 2 je mrtav. U ruskim medijima to se ne pominje, kinezi su objavili samo jednu kratku vijest, a svijet je o tome obavijestila Mongolija kroz koju je trebalo da prolazi taj gasovod.