18 °

max 25 ° / min 18 °

Subota

28.09.

25° / 18°

Nedjelja

29.09.

21° / 12°

Ponedjeljak

30.09.

19° / 9°

Utorak

01.10.

18° / 8°

Srijeda

02.10.

20° / 12°

Četvrtak

03.10.

16° / 14°

Petak

04.10.

17° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hiljade Indonežana pokušalo da upadne u parlament zbog izmjena izbornog zakona

Izvor: pixabay

Svijet

Comments 0

Hiljade Indonežana pokušalo da upadne u parlament zbog izmjena izbornog zakona

Izvor: N1

Autor: Antena M

  • Viber

Više hiljada demonstranata je pokušalo da upadne u indonežanski parlament, nezadovoljno najavljenim promjenama izbornih zakona.

Oni su srušili dio ograde, gađali policiju kamenjem i tako primorali poslanike da odgode glasanje o kontroverznim izmjenama izbornih zakona koje bi mogle dodatno da pojačaju politički uticaj odlazećeg predsjednika Džoka Vidoda.

Neki demonstranti su držali velike transparente, dok su drugi zapalili vatru i gume. Parlament je trebalo da se sastane na hitnoj sjednici kako bi poništio jednu odluku Ustavnog suda zemlje o izbornoj proceduri, a izmijenio drugu. Ustavni sud je u utorak odbacio starosnu granicu koja onemogućava mlađe od 30 godina da se kandiduju za regionalne guvernere, što bi spriječilo Vidodovog 29-godišnjeg Kaesang Pangarepa, da se kandiduje na regionalnim izborima u Centralnoj Javi.

Parlament je u srijedu usvojio hitan predlog za promjenu minimalne starosne granice za obavljanje funkcije guvernera na 30 godina, a bilo je planirano da se glasanje održi na današnjoj sjednici.

Ti potezi su izazvali široku osudu na društvenim mrežama i izazvali zabrinutost zbog potencijalne ustavne krize. Parlament je bio primoran da odloži glasanje nakon što nije obezbijeđen kvorum.

Protestima su se pridružili i aktivisti, studenti, radnici i brojne indonežanske poznate ličnosti i muzičari, izražavajući zabrinutost za demokratiju u Indoneziji. Protesti su prijavljeni i u drugim velikim gradovima, uključujući Bandung, Džogdžakartu, Surabaju i Makasar.

U Džogdžakarti se više od hiljadu demonsranata okupilo se ispred zgrade parlamenta Džogdžakarte, državne palate i ceremonijalnog centra grada. Njihovi zahtjevi su uključivali odbijanje predloga zakona o regionalnim izborima, poštovanje odluke Ustavnog suda i odbacivanje političkih dinastija.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR