19 °

max 25 ° / min 18 °

Subota

28.09.

25° / 18°

Nedjelja

29.09.

21° / 12°

Ponedjeljak

30.09.

19° / 9°

Utorak

01.10.

19° / 8°

Srijeda

02.10.

20° / 12°

Četvrtak

03.10.

16° / 14°

Petak

04.10.

22° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Grinfild: Na vidiku sporazum o prekidu vatre u Gazi

Izvor: EPA-EFE

Svijet

Comments 0

Grinfild: Na vidiku sporazum o prekidu vatre u Gazi

Izvor: MINA

Autor: Antena M

  • Viber

Sporazum o prekidu vatre u Gazi i oslobađanju talaca je na vidiku, kazala je američka izaslanica u Ujedinjenim nacijama Linda Tomas Grinfild na sjednici Savjeta bezbjednosti svjetske organizacije.

Ona je od članica tog tijela zatražila da izvrše pritisak na palestinsku militantu grupu Hamas, koju su Sjedinjene Američke Države (SAD) označile terorističkom organizacijom, kako bi prihvatila prekid sukoba, prenosi Glas Amerike.

„Trenutak za pregovore o prekidu vatre odlučujući je i za region, tako da svaki član ovog tijela treba da nastavi sa slanjem snažnih poruka drugim akterima da izbjegavaju poteze koji bi nas udaljili od finalizacije sporazuma“, rekla je Grinfild.

Ona je navela da je predlog koji su protekle sedmice objavili SAD, Katar i Egipat usklađen sa planom koji je u maju predstavio američki predsjednik Džo Bajden, a u junu odobrio Savjet bezbjednosti.

„Postoji veoma realna opasnost od regionalne eskalacije. Potrebno je da učinimo sve što je u našoj moći da sporazum o prekidu vatre i oslobađanju talaca bude primijenjen”, kazala je Grinfild.

Sukob u Pojasu Gaze počeo je pošto su početkom oktobra naoružani ekstremisti Hamasa usmrtili oko 1,2 hiljade Izraelaca i oteli oko 250 talaca, prema izraelskim podacima.

Izraelska vojska je potom počela sa napadima u Gazi u kojima je razoren dobar dio stambene i druge infrastrukture enklave.

Prema podacima palestinskih zdravstvenih vlasti, koje kontroliše Hamas, do sada je ubijeno najmanje 40 hiljada ljudi.

Međunarodne humanitarne organizacije upozoravaju da se Gazom šire bolesti i glad, kao i da je iz domova protjerano 2,3 miliona ljudi.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR