21 °

max 21 ° / min 12 °

Nedjelja

29.09.

21° / 12°

Ponedjeljak

30.09.

21° / 9°

Utorak

01.10.

20° / 8°

Srijeda

02.10.

21° / 12°

Četvrtak

03.10.

17° / 16°

Petak

04.10.

20° / 16°

Subota

05.10.

21° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Makron o hapšenju osnivača Telegrama: Ovo nije politička odluka

Izvor: epa efe

Svijet

Comments 0

Makron o hapšenju osnivača Telegrama: Ovo nije politička odluka

Izvor: Agencije

Autor: Antena M

  • Viber

Pavel Durov, osnivač aplikacije za razmjenu poruka Telegram rođen u Rusiji, uhapšen je u Francuskoj u sklopu sudske istrage koja je u toku, a hapšenje nije bilo politički motivisano, rekao je francuski predsjednik Emanuel Makron.

Svijet

Uhapšen osnivač Telegrama

24.08.2024. 23:31

 

Makronova objava na društvenoj mreži X prva je službena potvrda hapšenja Durova, gotovo dva dana nakon što je Durov zadržan na aerodromu Le Bourget blizu Pariza nedugo nakon što je sletio privatnim avionom iz Azerbejdžana.

Izostanak službene potvrde doveo je do nagađanja o razlozima pritvaranja. Makron je rekao da je pročitao "lažne informacije o Francuskoj nakon hapšenja Pavela Durova".

"Hapšenje osnivača Telegrama na francuskoj teritoriji dogodilo se u sklopu sudske istrage koja je u toku", napisao je Makron, prenosi Hina.

"Ovo ni na koji način nije politička odluka. Odluka je na sudijama", dodao je francuski predsjednik.

Durov ima dvojno državljanstvo Francuske i Ujedinjenih Arapskih Emirata, a uhapšen je u sklopu preliminarne policijske istrage o potencijalnom dopuštanju širokog spektra zločina zbog nedostatka moderatora na Telegramu i nedostatka saradnje s policijom, rekao je izvor iz francuske policije.

Durov je rođen u Rusiji, a Telegram je osnovao s bratom 2013. Napustio je Rusiju 2014. nakon što je odbio da udovolji zahtjevima vlade da ugasi opozicione zajednice na svojoj platformi VKontakte koju je prodao.

Telegram je šifrovana aplikacija, ima blizu milijardu korisnika i osobito je uticajna u Rusiji, Ukrajini i republikama bivšeg Sovjetskog Saveza.

Ona je rangirana kao jedna od glavnih društvenih mreža nakon Facebooka, YouTubea, WhatsAppa, Instagrama, TikToka i WeChata. Forbes procjenjuje Durovljevo bogatstvo na 15,5 milijardi dolara.

Durov je u aprilu rekao da su neke vlade pokušale da izvrše pritisak na njega, ali i da  smatra da bi aplikacija trebala da ostane neutralna platforma, a ne "igrač u geopolitici".

Hapšenje izvršnog direktora Telegrama potaklo je upozorenje Moskve Parizu da mu se priznaju njegova prava, te kritike vlasnika X-a Ilona Maska koji je rekao da je sloboda govora u Evropi napadnuta.

Telegram, u kratkom saopsenju objavljenom nakon ponoći po pariskom vremenu, nije iznio detalje hapšenja, ali je rekao da se firma sa sjedištem u Dubaiju pridržava zakona EU i da je upravljanje sadržajima na mreži "unutar industrijskih standarda i stalno se poboljšava".

"Izvršni direktor Telegrama Pavel Durov nema šta  da krije i često putuje Evropom", rekao je Telegram.

"Apsurdno je tvrditi da je platforma ili njen vlasnik odgovoran za zloupotrebu te platforme (...) Čekamo brzo rješenje ove situacije. Telegram je uz sve vas", saopšteno je.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR