14 °

max 19 ° / min 9 °

Utorak

01.10.

19° / 9°

Srijeda

02.10.

21° / 13°

Četvrtak

03.10.

21° / 15°

Petak

04.10.

18° / 17°

Subota

05.10.

21° / 15°

Nedjelja

06.10.

18° / 13°

Ponedjeljak

07.10.

21° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ilon Mask je neregulisani geopolitički projektil

Izvor: Pixabay

Svijet

Comments 0

Ilon Mask je neregulisani geopolitički projektil

Izvor: Financial Times (prevod Antena M)

Autor: Antena M

  • Viber
Dok se njegov uticaj doseže do Ukrajine i Kine, i dalje mu nedostaje sposobnost da donosi zakone, ocjenjuje u analizi za Financial Times britanski novinar Gideon Rahman.

Velike kompanije i milijarderi obično izbjegavaju političke kontroverze. Ako koriste moć, radije to čine iz sjenke. Ilon Mask je drugačiji. U posljednjim nedjeljama podržao je Donalda Trampa i vodio intervju sa njim na društvenoj mreži X koju posjeduje. Mask je takođe ušao u ogorčeni javni sukob sa Vrhovnim sudom Brazila, koji je prošle nedjelje zabranio X. Nedavno je tvrdio da je građanski rat neizbježan u Britaniji i reagovao na hapšenje Pavela Durova, osnivača Telegrama u Francuskoj, objavivši: „POV: 2030. je u Evropi i sprovode te zbog lajkovanja mim sadržaja“.

Vlasništvo nad X-om pružilo je Masku ogroman megafon za širenje svojih stavova. Međutim, fokusiranje na njegovu društvenu mrežu zaklanja pravi opseg i izvor njegovog geopolitičkog uticaja. Kontrola SpaceX-a, Starlinka i Tesle omogućila je Masku centralnu ulogu u ratu u Ukrajini i rastućem rivalstvu između SAD i Kine, kao i u sukobu u Gazi.

U ovim sukobima, Maskova uloga je ambivalentnija nego u zapadnim kulturnim ratovima. Njegove nepredvidive intervencije, u kombinaciji sa ogromnom tehnološkom i finansijskom moći, čine ga neregulisanim geopolitičkim projektilom, čiji hirovi mogu preoblikovati svjetske poslove. Kada je Rusija započela punu invaziju na Ukrajinu 2022. godine, jedan od prvih ciljeva bio je da se onesposobi internet pristup. Pružajući Ukrajini pristup Starlinku, svojoj satelitskoj internet usluzi, Mask je omogućio da oružane snage zemlje ostanu u borbi u kritičnom trenutku.

Kasnije u sukobu, međutim, Mask je odlučio da ograniči pristup Ukrajine Starlinku – kako bi otežao bilo kakav napor da se napadnu ruske snage u Krimu. Mask je kao opravdanje naveo rizik od trećeg svjetskog rata. Ta akcija – u kombinaciji sa njegovim promovisanim planom mira koji je uključivao neke ruske zahtjeve – učinila je Maska mnogo manje popularnim u Kijevu. Međutim, njegovo viđenje rizika od trećeg svjetskog rata nije se mnogo razlikovalo od stavova administracije Džoa Bajdena.

Gdje se Mask i američka vlada zaista razlikuju je u vezi sa Kinom. Otvorena ogromna fabrika Tesla u Šangaju 2019. godine viđena je u Vašingtonu kao veliki neuspjeh za američki cilj da ostane ispred Kine u ključnim tehnologijama budućnosti. Kina je sada vodeći svjetski proizvođač električnih vozila, a američki zvaničnici vjeruju da su kineski proizvođači učili od – i ponekad krali od – Tesle.

Bajdenova administracija pokušava da ubijedi vodeće američke tehnološke kompanije da diversifikuju svoje aktivnosti van Kine i bila je ohrabrena kada je Mask zakazao posjetu Indiji ranije ove godine, sa namjerom da otvori Teslinu fabriku tamo. Međutim, u posljednjem trenutku, Mask je otkazao i pojavio se u Pekingu umjesto toga. U Kini je najavio intenziviranje Teslinih odnosa sa državom. Fabrika u Šangaju sada proizvodi više od polovine Tesli na globalnom nivou.

Američki zvaničnici primijetili su da Maskova borba za slobodu govora – i spremnost da uvrijedi svjetske lidere – ne važi za Kinu. X je odavno zabranjen u Kini, ali Mask ima izuzetno poštovanje prema Si Đinpingu, kineskom diktatorskom lideru.

Još jedan strani lider koji je očigledno shvatio Maskov karakter je izraelski Benjamin Netanijahu. Mask je optužen za promovisanje antisemitiskih teorija na X-u. Međutim, njegova ponuda da obezbijedi Starlink za humanitarne organizacije u Gazi zaista je zabrinula izraelsku vladu – koja je tvrdila da bi to pomoglo Hamasu. Nakon posjete Izraelu prošle godine, Mask je pristao na korišćenje Starlinka u Gazi samo uz odobrenje Izraela.

Bajdenova administracija je nesigurna u vezi sa mnogim Maskovim aktivnostima. Međutim, njegove kompanije imaju tehnološke sposobnosti koje čak ni američka vlada ne posjeduje. Da bi održali Ukrajinu povezanu, kada je Mask oklijevao, Pentagon je morao da sklopi ugovor sa Starlinkom. Kada NASA želi da preveze astronaute do i sa Međunarodne svemirske stanice, SpaceX je taj koji to omogućava.

Ako Mask često priča i ponaša se kao da je moćniji od bilo koje vlade, možda je to zato što je u nekim aspektima to zaista istina.

Ali vlasti zadržavaju jednu ključnu moć koja i dalje izmiče Masku – sposobnost da donose i sprovode zakone. Sukob između Brazila i X-a – i hapšenje Durova u Francuskoj – oba su signali da je doba nekažnjivosti na društvenim mrežama blizu kraja u demokratskom svijetu. (Nije nikada postojala u autoritarnom svijetu.)

Kompanije koje stoje iza društvenih mreža će sve više biti regulisane kao tradicionalne medijske kompanije, što ima skupe posljedice. Prošle godine, Fox News je morao da plati Dominion Voting Systems 787,5 miliona dolara da bi riješio optužbe za klevetu, koje su proizašle iz Foxovog izvještavanja o teorijama zavjere o predsjedničkim izborima 2020. godine.

X je prepun teorija zavjere – neke od njih promoviše i sam Mask. Bez obzira na svoje bogatstvo i neospornu genijalnost kao inženjer i preduzetnik, Mask će ostati podložan zakonima zemalja u kojima posluje. To budno shvatanje može objašnjavati njegove sve više ljute napade na Brazil, Britaniju, EU i državu Kaliforniju – i svakog drugog ko se usudi da mu se nađe na putu. X nije izvor Maskove moći. Ali bi mogao biti mjesto gdje je njegova moć ograničena.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR