14 °

max 19 ° / min 9 °

Utorak

01.10.

19° / 9°

Srijeda

02.10.

21° / 13°

Četvrtak

03.10.

21° / 15°

Petak

04.10.

18° / 17°

Subota

05.10.

21° / 15°

Nedjelja

06.10.

18° / 13°

Ponedjeljak

07.10.

21° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Generalni štrajk širom Izraela: Građani bijesni zbog smrti šestoro talaca

Izvor: X

Svijet

Comments 0

Generalni štrajk širom Izraela: Građani bijesni zbog smrti šestoro talaca

Izvor: CNN

Autor: Antena M

  • Viber

U Izraelu je u toku štrajk širom zemlje nakon što je najveći sindikat pozvao na akciju ne bi li natjerao vladu da postigne sporazum o taocima, rekavši da će se „cijela izraelska ekonomija ugasiti“. Očekuje se da će neka vladina ministarstva, opštine, univerziteti, bolnice i škole biti u prekidu. Letovi su obustavljeni na međunarodnom aerodromu u Tel Avivu.

Protesti su izbili nakon što je izraelska vojska pronašla tijela šest talaca ubijenih u Gazi ovog vikenda. Demonstranti kažu da izraelski premijer Benjamin Netanjahu nije učinio dovoljno da zaštiti taoce, vršeći sve veći pritisak na lidera da obezbijedi sporazum o prekidu vatre sa Hamasom, piše CNN.

Prema američkim i izraelskim zvaničnicima, očekivalo se da će tri taoca ubijena u Gazi — uključujući Amerikanca izraelskog porekla Herša Goldberga-Polina — biti puštena u sporazumu o prekidu vatre.

Taj dogovor je doveden u ćorsokak, a američki savjetnik za nacionalnu bezbjednost je rekao da će „narednih nekoliko dana biti kritično” u nastojanju da se oslobode oni koje još uvijek drži Hamas. Američki predsjednik Džo Bajden sastaće se danas sa američkim timom koji pregovara o sporazumu.

Policija uhapsila sedmoro ljudi

Sedmoro koji su učestvovali u protestima širom Izraela uhapšeno je u ponedjeljak u Tel Avivu zbog „kršenja javnog reda i saobraćaja“, saopštila je policija.

Prema navodima policije, desetine demonstranata su „nedavno“ blokirali saobraćaj pomoću dimnih bombi.

„Policijske snage koje su brzo stigle na lice mjesta operisale su kako bi sklonile izgrednike i uspostavile uredan saobraćaj“, navodi se u saopštenju.

Sud u Tel Avivu naložio prekid štrajka

Sud u Tel Avivu naložio je prevremeni prekid masovnog generalnog štrajka.

Radni sud u Bat Jamu saopštio je da štrajk mora da se završi u 14:30. po lokalnom vremenu, tri i po sata ranije nego što je sindikat Histadrut namjeravao da ga zaustavi.

Histadrut je rekao da će se pridržavati presude, iako su prvenstveno planirali da završe štrajk u 18 časova.

Nir Stajnberg, portparol Histadruta – grupe koja je pozvala na štrajk – rekao je da je predstavnik na saslušanju u Izraelskom radnom sudu obavijestio sud u koje vrijeme će prekinuti štrajk.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR