15 °

max 21 ° / min 13 °

Srijeda

02.10.

21° / 13°

Četvrtak

03.10.

19° / 15°

Petak

04.10.

19° / 16°

Subota

05.10.

21° / 14°

Nedjelja

06.10.

16° / 12°

Ponedjeljak

07.10.

19° / 11°

Utorak

08.10.

19° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Bloomberg: Hamasovi tuneli pokazuju da će se budući ratovi voditi ispod zemlje

Izvor: EPA-EFE

Svijet

Comments 0

Bloomberg: Hamasovi tuneli pokazuju da će se budući ratovi voditi ispod zemlje

Izvor: Al Jazeera

Autor: Antena M

  • Viber

Bivši vojni komandant u Sjevernoatlantskom savezu (NATO) rekao je da opasnost i najvažniji faktor u izraelskom ratu u Pojasu Gaze nijesu projektili ili ljudstvo koje posjeduje Hamas, već više od 643 kilometra tunela iskopanih ispod Pojasa Gaze.

Dodao je da je Hamas, uz pomoć Irana, koristio te tunele za obuku i opremanje svojih boraca, te kako je upravo iz tih tunela pokrenuo svoj napad 7. oktobra 2023. na jug Izraela.

U svom analitičkom članku na web stranici Bloomberg, James Stavridis, penzionisani admiral američke mornarice i bivši vrhovni komandant NATO-a,  piše da je izraelska vojska sada objavila knjižicu koju je zaplijenila od Hamasa 2019. u kojoj se detaljno opisuje kako je palestinski pokret nastojao maksimalno povećati svoju borbu sposobnosti, koju je gradio “mukotrpno” pod zemljom i izvan vidokruga.

Novi stil ratovanja

Objasnio je da je pokret obučavao svoje snage da se bore u tom mračnom, podzemnom okruženju sa vratima otpornim na eksplozije. Koristili su naočale za noćno osmatranje, uređaje za globalno pozicioniranje (GPS) i razrađenu taktiku kamuflaže. Grupa je, također, obučavala svoje snage da se uključe u sukobe u vrlo kratkom vremenskom periodu. Tako je Hamas uspio stvoriti potpuno drugačije bojno polje od tradicionalnih bojišta na površini.

Autor članka u svojoj analizi navodi kako nije lako za povjerovati da je Hamas učinio to u naletu ”jedinstvene kreativnosti” te kako smo svjedoci novog stila ratovanja. Zapravo, korištenje tunela u ratovima ima dugu povijest, dodao je.

Pitanje koje se danas postavlja, smatra Stavridis, glasi: Kako pojava najsavremenijih tehnologija može poboljšati ovaj drevni stil borbe? Šta bi Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici trebali učiniti?

Stavridis, koji trenutno radi kao potpredsjednik za globalna pitanja u Carlyle grupi te kao član upravnog odbora u kompaniji Fortinet i Ankura Consulting Group, kaže da su tuneli igrali važnu ulogu u Prvom i Drugom svjetskom ratu.

‘Zastrašujući’ rat u tunelima

U Prvom svjetskom ratu, na primjer, savezničke snage postavile su snažna eksplozivna sredstva ispod njemačkih linija. U Drugom svjetskom ratu, japanska carska vojska izgradila je gustu mrežu tunela na mnogim otocima koje je nastojala sačuvati od invazije američkih snaga.

Danas se vjerovatno najsloženiji sistem tunela posvećen ratu nalazi u Sjevernoj Koreji. Zakopan je veoma duboko, a vjerovatno ga ne mogu probiti čak ni najveće konvencionalne bombe ili projektili. Sjevernokorejski tuneli su mnogo veći, izdržljiviji, utvrđeniji i opremljeniji naprednijim oružjem od onih u Gazi.

Što se tiče lekcija naučenih iz izraelskog rata protiv Gaze, autor ističe da tradicionalni obavještajni sistemi prije svega moraju staviti veći naglasak na sisteme tunela u Iranu i Sjevernoj Koreji, koji skrivaju nuklearne programe dviju zemalja. Tehnička sredstva koja se koriste za nadzor putem mobilnih telefona i kibernetički nadzor također se moraju usredotočiti na ono što se događa u tajnosti.

Stavridis zaključuje da je rat u tunelima “zastrašujući”, a spremnost za veće suočavanje s tim pitanjem predstavljat će ključni elemenat na ratištima ovog stoljeća. Dodaje da će “teroristi i odmetničke države”, kako ih naziva, sve više razmatrati primjenu istog pristupa u borbi pod zemljom.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR