14 °

max 18 ° / min 14 °

Četvrtak

03.10.

18° / 14°

Petak

04.10.

18° / 16°

Subota

05.10.

20° / 14°

Nedjelja

06.10.

16° / 12°

Ponedjeljak

07.10.

19° / 11°

Utorak

08.10.

19° / 12°

Srijeda

09.10.

16° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Izrael bombardovao vojne ciljeve u Siriji, najmanje 14 stradalih

Izvor: EPA-EFE

Svijet

Comments 0

Izrael bombardovao vojne ciljeve u Siriji, najmanje 14 stradalih

Izvor: SANA - Al Jazeera

Autor: Antena M

  • Viber

U nizu izraelskih vazdušnih napada na vojne lokacije u centralnoj Siriji, poginulo je najmanje 14 ljudi, a ranjeno njih 43, izvijestila je sirijska državna novinska agencija SANA. Napadi su se dogodili u blizini Masjafa, u provinciji Hama, u nedjelju uveče, izazivajući požare i oštećenja infrastrukture.

Prema riječima direktora državne bolnice u Masjafu, među ranjenima je 19 osoba, od kojih su troje u kritičnom stanju, a u bolnicu su dovezena i tijela pet ubijenih osoba. Napadi su bili usmjereni na niz vojnih objekata, uključujući naučno-istraživački centar u Masjafu, kao i lokacije na kojima su stacionirane iranske milicije i stručnjaci za razvoj oružja.

Sirijska opservatorija za ljudska prava, organizacija sa sjedištem u Velikoj Britaniji koja prati situaciju u Siriji, izvijestila je da su među poginulima najmanje četiri vojnika i tri civila. Napadi su uništili vojne i naučne objekte u kojima su bile prisutne oružane grupe koje podržava Iran.

Izvori iz sirijske vojske navode da su izraelski avioni letjeli iznad sjeverozapadnog Libana i ispalili projektile na ciljeve u centralnom regionu oko 23:20 po lokalnom vremenu (20:20 po srednjeevropskom).

„Naša protivvazdušna odbrana oborila je neke od projektila“, naveo je vojni izvor, dodajući da su udari takođe oštetili lokalni autoput i izazvali požar u području Hair Abas.

Izraelska vojska nije komentarisala ove napade, u skladu sa svojom politikom da ne daje izjave o operacijama stranih medija. Međutim, Izrael je prethodno priznao izvođenje stotina napada u Siriji tokom posljednjih godina na ciljeve povezane s Iranom i savezničkim oružanim grupama.

Od početka rata u Gazi u oktobru prošle godine, izraelski napadi na ciljeve u Siriji su se pojačali kao odgovor na prekogranične napade Hezbolaha i drugih grupa iz Libana i Sirije na sjever Izraela.

Ova eskalacija sukoba između Izraela i oružanih grupa u Siriji dodatno povećava napetosti u regionu, gdje su napadi i kontraudari postali sve učestaliji u posljednjim mjesecima.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR