12 °

max 19 ° / min 12 °

Ponedjeljak

07.10.

19° / 12°

Utorak

08.10.

21° / 13°

Srijeda

09.10.

18° / 15°

Četvrtak

10.10.

22° / 16°

Petak

11.10.

22° / 17°

Subota

12.10.

21° / 14°

Nedjelja

13.10.

19° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Sjutra jedina debata Donalda Trampa i Kamale Haris

Izvor: EPA-EFE

Svijet

Comments 0

Sjutra jedina debata Donalda Trampa i Kamale Haris

Izvor: Glas Amerike

Autor: Antena M

  • Viber

Kandidati na novembarskim predsjedničkim izborima Kamala Haris i Donald Tramp sjutra će imati jedinu televizijsku debatu, koja bi mogla da bude ključna u kampanji.
 
Oni se nikada do sada nisu sreli, pa čak ni razgovarali telefonom, ali će se sjutra suočiti u Nacionalnom ustavnom centru u Filadelfiji, gdje bi trebalo da međusobno razmjenjuju strijelice 90 minuta, dok budu odgovarali na pitanja koja će postavljati voditelji ABC Njuza Dejvid Mjur i Linzi Dejvis, prenosi Glas Amerike.

Desetine miliona Amerikanaca će vjerovatno gledati susret dvoje predsjedničkih kandidata u jedinoj debati u kampanji koja se organizuje osam nedjelja prije zvaničnog dana izbora, ali samo nekoliko dana prije početka prijevremenog glasanja u nekim od 50 saveznih država.

Ispitivanja javnog mnjenja na nacionalnom nivou pokazuju da je takmičenje tijesno, zbog čega je još važnije da oboje kandidata iznesu svoje najbolje argumente u debati za mali broj neodlučnih birača.

Poslednja anketa Njujork tajmsa i Sijena koledža, objavljena u nedjelju, pokazala je da Tramp vodi sa 48-47 odsto na nacionalnom nivou, iako su novine pokazale da Haris u prosjeku vodi u više anketa u tri ključne države – Viskonsinu, Mičigenu i Pensilvaniji, sa izjednačenom podrškom kandidatima u četiri druge ključne države – Arizoni, Džordžiji, Nevadi i Sjevernoj Karolini.

Očekuje se da će tih sedam neodlučnih država imati ogromnu ulogu u određivanju ishoda izbora, jer SAD ne biraju predsjednika i potpredsjednika direktnim zbrajanjem glasova na nacionalnom nivou, već se zbrajaju elektorski glasovi svake države posebno.

Broj glasova u Elektorskom koledžu se zasniva na broju stanovnika države, tako da najmnogoljudnije države imaju najveći uticaj na ishod izbora.

 Anketa Njujork tajmsa i Sijene pokazala je da su ulozi u debati, kada je u pitanju predstavljanje američkoj javnosti, posebno veliki za Haris, jer je 28 odsto ispitanih reklo da žele da znaju više o njoj, dok je samo devet odsto reklo isto o Trampu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR