20 °

max 20 ° / min 16 °

Petak

04.10.

20° / 16°

Subota

05.10.

21° / 14°

Nedjelja

06.10.

19° / 13°

Ponedjeljak

07.10.

19° / 12°

Utorak

08.10.

20° / 13°

Srijeda

09.10.

18° / 15°

Četvrtak

10.10.

21° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Kijev: Američki i britanski diplomata najavili nove pakete pomoći Ukrajini

Izvor: Screenshot

Svijet

Comments 0

Kijev: Američki i britanski diplomata najavili nove pakete pomoći Ukrajini

Izvor: RSE

Autor: Antena M

  • Viber


Američki državni sekretar Entoni Blinken i britanski šef diplomatije David Lami najavili su nove pakete pomoći Ukrajini nakon što su 11. septembra stigli u zajedničku posjetu Kijevu.

Blinken je najavio pomoć od više od 700 miliona dolara, od čega veliki dio za jačanje ukrajinske energetske mreže, dok je Lami potvrdio da će njegova zemlja obezbijediti još 600 miliona funti (782 miliona dolara) pomoći i garancija za kredit.

Njihova posjeta dolazi u trenutku kada Ukrajina pritiska svoje zapadne saveznike da joj ukinu ograničenja koja je sprečavaju da koristi oružja dugog dometa na ruskoj teritoriji.

I Blinken i Lami rekli su da je rat dostigao "kritičnu" tačku, budući da ruske snage nastavljaju s napadima na istočnu ukrajinsku oblast Donjecka, koristeći rakete, klizne bombe i dronove na gradove Ukrajine.

S dolaskom Blinkena i Lamija u Ukrajinu vozom iz Poljske, pojavili su se izvještaji u kojima se navodi da su ruske snage napale ukrajinske trupe i da vraćaju teritoriju u Kursku, nešto više od mjesec dana nakon što je Ukrajina pokrenula iznenadni upad u tu rusku oblast.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski mjesecima moli saveznike Kijeva da dozvole Ukrajini da koristi oružje koje joj je dao Zapad, uključujući američki ATACMS dugog dometa i britanske Storm Shadows, duboko na području ruske teritorije, kako bi otežala Moskvi da pokrene kontranapade.

Zelenski je rekao da se nada da će posjeta najvišeg američkog i britanskog diplomate značiti donošenje "snažnih odluka" za podršku Ukrajini.

Blinken je rekao da želi čuti direktno od Zelenskog i drugih koji su zapravo ciljevi Kijeva u ratu i šta Vašington može učiniti da mu pomogne.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR