14 °

max 20 ° / min 14 °

Petak

04.10.

20° / 14°

Subota

05.10.

21° / 14°

Nedjelja

06.10.

19° / 13°

Ponedjeljak

07.10.

20° / 13°

Utorak

08.10.

21° / 14°

Srijeda

09.10.

20° / 16°

Četvrtak

10.10.

22° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ujedinjeni Arapski Emirati na korak do nuklearnog reaktora

Izvor: Screenshot

Svijet

Comments 0

Ujedinjeni Arapski Emirati na korak do nuklearnog reaktora

Izvor: N1

Autor: Antena M

  • Viber

Ujedinjeni Arapski Emirati bogati naftom objavili su prije nekoliko dana završetak prve nuklearne elektrane u arapskom svijetu, nazvavši to „značajnim korakom“ ka čistoj energiji. Nuklearna energetska elektrana Baraka u Abu Dabiju (oblast Al Dafra Emirata Abu Dabi u Arapskom zalivu, otprilike 53 km od grada Ruvai) proizvodiće 40 teravat-sati električne energije godišnje nakon što njen četvrti i poslednji reaktor uđe u komercijalni rad, kako se navodi u saopštenju državne korporacije za nuklearnu energiju (ENEC).

Ona će generisati 25 odsto potreba za električnom energijom u vreloj zalivskoj, pustinjskoj državi u kojoj je upotreba klima uređaju nasušna potreba, i ekvivalenta je kompletnoj godišnjoj potrošnji Novog Zelanda. Ukupni kapacitet trebalo bi da iznosi 5.600 MV, i namijenjen je za snabdijevanje do 25% potreba za električnom energijom ove zemlje.

Elektrana će napajati emiratske divove od kompanija, uključujući Nacionalnu naftnu kompaniju Abu Dabija (ADNOC), jednog od najvećih svjetskih proizvođača nafte, kao i kompanije Emirates Steel i Emirates Global Aluminium. ADNOC je državna naftna kompanija, i dvanaesta najveća svjetska naftna kompanija po proizvodnji. Od 2021. godine, kompanija ima kapacitet proizvodnje nafte preko 4 miliona barela dnevno sa planovima da se poveća na 5 miliona barela dnevno do 2030. godine. Emirates Steel je najveći proizvođač čelika i građevinskog materijala u UAE, na čijem se čelu od 2021. godine, nalazi Saed Al Remeiti, koji je tu poziciju zadužio nakon spajanja sa kompanijom Arkan Building Materials.

Emirates Global Aluminium je u vlasništvu kompanija Mubadala Investment iz Abu Dabija i Investment Corporation iz Dubaija, i najveća je kompanija u zajedničkom vlasništvu dva Emirata, koja rukovodi timom koji broji više od 7.000 ljudi širom svijeta. Aluminijum je treća po redu najizvoženija sirovina proizvedena u UAE poslije nafte i gasa, pa se jedna na svakih 25 tona aluminijuma proizvedenog širom svijeta proizvodi baš u emiratima, što čini četiri procenta ukupne svjetske proizvodnje, i skoro polovinu aluminijuma proizvedenog u Zalivu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR