15 °

max 21 ° / min 14 °

Subota

05.10.

21° / 14°

Nedjelja

06.10.

18° / 13°

Ponedjeljak

07.10.

19° / 12°

Utorak

08.10.

21° / 13°

Srijeda

09.10.

16° / 15°

Četvrtak

10.10.

21° / 16°

Petak

11.10.

21° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Fon der Lajen će objaviti sastav nove Evropske komisije

Svijet

Comments 0

Fon der Lajen će objaviti sastav nove Evropske komisije

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Autor: Antena M

  • Viber

Očekuje se da će predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen 17. septembra objaviti novi petogodišnji rukovodeći tim izvršnog ogranka Evropske unije.

Sastav komisije za drugi mandat Fon der Lajen odražavaće naglasak na kolektivnoj sigurnosti kroz uvođenje "punopravnog komesara za odbranu" dok se blok bori sa posljedicama tekućeg rata u Ukrajini i drugim uočenim prijetnjama, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

Fon der Lajen je takođe podstakla ostalih 26 članica EU od kojih svaka naimenuje potencijalnog komesara da poveća rodnu ravnotežu među nominovanim.

Dan prije planiranog saopštenja, francuski komesar za unutrašnje tržište EU Tijeri Breton iznenada je podnio ostavku i zatražio od svoje zemlje da nominuje nekog drugog u nastojanju da podstakne Fon der Lajen da dodijeli "navodno uticajniji portfelj Francuskoj".

Fon der Lajen je zadužena za odabir portfelja između svakog od 26 kandidata.

Fon der Lajen je postavila ciljeve za Komisiju koji uključuju preispitivanje osnova sigurnosti i dalje jačanje odbrane Ukrajine suočene sa dvije i po godine ruske invazije.

Neki od drugih hitnih izazova sa kojima se blok trenutno suočava su prijetnje transatlantskim odnosima, podjele oko tekućeg rata Izraela sa militantnom grupom Hamas koju su SAD i EU označile kao terorističku, u Pojasu Gaze, i tenzije oko poljoprivrednih, industrijskih i ekoloških ciljeva bloka, posebno u svijetlu Evropskog zelenog dogovora usvojenog 2019.

Fon der Lajen je takođe postavila prioritete kao što su učvršćivanje granica EU i pristup koji se zasniva na zaslugama u dugom zastoju proširenja EU.

Najviša funkcija Evropske komisije je jedno od tri ključna institucionalna predsjedništva, zajedno sa rukovodstvom Evropskog Savjeta, koja definišu opšti politički pravac i prioritete bloka i Evropskog parlamenta.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR