22 °

max 23 ° / min 15 °

Petak

20.09.

23° / 15°

Subota

21.09.

25° / 15°

Nedjelja

22.09.

24° / 15°

Ponedjeljak

23.09.

24° / 16°

Utorak

24.09.

23° / 16°

Srijeda

25.09.

21° / 16°

Četvrtak

26.09.

23° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Gardijan: Rusija je očekivala upad na Kursk mjesecima unaprijed

Izvor: EPA-EFE

Svijet

Comments 0

Gardijan: Rusija je očekivala upad na Kursk mjesecima unaprijed

Izvor: Danas

Autor: Antena M

  • Viber

Ruska vojna komanda je očekivala upad Ukrajine u njenu oblast Kursk i planirala je da to spriječi nekoliko mjeseci, prema dokumentima za koje je ukrajinska vojska saopštila da ih je konfiskovala sa napuštenih ruskih položaja u regionu, piše Gardijan.

Ovo otkrivanje čini još sramotniju zbrku među ruskim snagama nakon ukrajinskog napada početkom avgusta, piše Gardijan. Dokumenti, dati ovom britanskom list, takođe otkrivaju zabrinutost Rusije za moral u vojnim redovima u Kursku, koja se pojačala nakon samoubistva vojnika na frontu koji je navodno bio u „dugotrajnom stanju depresije zbog službe u ruskoj vojsci ”.

Komandanti jedinica dobijaju uputstva da osiguraju da vojnici svakodnevno konzumiraju ruske državne medije kako bi održali svoje „psihološko stanje“.

Gardijan nije mogao nezavisno da provjeri autentičnost dokumenata, iako oni nose obiležja prave komunikacije ruske vojske. Krajem avgusta, Gardijan se sastao sa ukrajinskim timom za specijalne operacije koji ih je zarobio, nekoliko sati nakon što su napustili rusku teritoriju. Tim je rekao da su uzeli dokumente ruskog ministarstva unutrašnjih poslova, FSB-a i vojske iz zgrada u regionu Kursk i da su kasnije dali izbor za pregled i fotografisanje.

Neki od dokumenata su štampana naređenja koja se distribuiraju različitim jedinicama, dok su drugi rukom pisani dnevnici koji bilježe događaje i probleme na određenim pozicijama. Najraniji unosi datiraju krajem 2023. godine, dok su najnoviji dokumenti od samo šest nedjelja prije nego što je Ukrajina započela svoj upad u Kursku oblast 6. avgusta.

Dokumenti uglavnom potiču iz jedinica ruskog 488. gardijskog motorizovanog puka, a posebno druge čete njenog 17. bataljona.

Upad Ukrajine u Kursk iznenadio je zapadne partnere Kijeva i mnoge u ukrajinskoj eliti, jer je planiranje bilo ograničeno na veoma mali broj ljudi. Ali ruska vojna dokumentacija sadrži višemjesečna upozorenja o mogućem upadu u to područje i pokušaju da se zauzme Sudža, grad od 5.000 stanovnika koji je sada pod ukrajinskom okupacijom više od mjesec dana.

Upis od 4. januara govori o „potencijalu za proboj na državnu granicu“ ukrajinskih oružanih grupa i nalaže pojačanu obuku kako bi se pripremili za odbijanje svakog napada. Dana 19. februara, komandanti jedinica su upozoreni na ukrajinske planove za „brzo potiskivanje iz oblasti Sumi na rusku teritoriju, do dubine od 80 km, kako bi se uspostavio četvorodnevni “koridor” prije dolaska glavne jedinice ukrajinske vojske na oklopnim vozilima”.

Sredinom marta, jedinicama na granici je naređeno da pojačaju odbrambene linije i „organizuju dodatne vježbe za rukovođenje jedinicama i jakim tačkama u vezi sa pravilnom organizacijom odbrane“ u pripremi za ukrajinski prekogranični napad.

Sredinom juna bilo je konkretnije upozorenje na ukrajinske planove „u pravcu Junakivka-Sudža, sa ciljem da se Sudža uzme pod kontrolu“, što se zaista i dogodilo u avgustu. Postojalo je i predviđanje da će Ukrajina pokušati da uništi most preko rijeke Sejm kako bi poremetila ruske linije snabdijevanja u regionu, što se kasnije i dogodilo. U junskom dokumentu se žalilo da su ruske jedinice stacionirane na frontu „u prosjeku popunjene samo 60-70 osto i da se prvenstveno sastoje od rezervi sa slabom obučenošću“.

Kada je 6. avgusta došlo do ukrajinskog napada, mnogi ruski vojnici su napustili svoje položaje i za nedjelju dana Ukrajina je preuzela punu kontrolu nad Sudžom. „Pobjegli su, a da nijesu ni evakuisali ili uništili svoja dokumenta“, rekao je član tima za specijalne operacije koji je zaplijenio dosije.

Tokom haotičnog povlačenja Moskve, ukrajinske snage su zarobile stotine ruskih vojnika, od kojih su mnogi bili regruti, od kojih se generalno ne očekuje da će se suočiti sa bitkom. Roditelji jednog vojnog vojnika iz druge čete, koji se nalazi u dokumentima, u avgustu su snimili video apel u suzama, u kojem su ga identifikovali kao svog 22-godišnjeg sina Vadima Kopilova, rekavši da je zarobljen kod Sudže i pozivajući se na ruske vlasti da ga razmijeni.

Dokumenti daju uvid u rusku taktiku tokom protekle godine, u jednom slučaju govoreći o potrebi stvaranja rovova za mamce i položaja kako bi se zbunile ukrajinske izviđačke bespilotne letjelice. „Trebalo bi napraviti modele tenkova, oklopnih vozila i artiljerijskih lansera, kao i manekene vojnika i povremeno ih premještati“, navodi se u jednom naređenju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR