16 °

max 19 ° / min 12 °

Ponedjeljak

07.10.

19° / 12°

Utorak

08.10.

21° / 13°

Srijeda

09.10.

18° / 15°

Četvrtak

10.10.

22° / 16°

Petak

11.10.

22° / 17°

Subota

12.10.

21° / 14°

Nedjelja

13.10.

19° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
MVP Ukrajine: Još jedna potvrda politika totalne rusifikacije i kulturne asimilacije Ukrajinaca

Izvor: Pixabay/jorono

Svijet

Comments 0

MVP Ukrajine: Još jedna potvrda politika totalne rusifikacije i kulturne asimilacije Ukrajinaca

Autor: Antena M

  • Viber

Odabir djelova Donjecke, Luganske, Zaporoške i Hersonske oblasti Ukrajine među „najvažnijim“ zadacima ruske vlade u „državnoj strategiji kulturne politike“ odobrenoj 11. septembra 2024. je još jedna potvrda ruske sistemske implementacije politika totalne rusifikacije i kulturne asimilacije ukrajinskih teritorija koje su trenutno pod privremenom ruskom okupacijom, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova Ukrajine na još jedan pokušaj Ruske federacije da proširi norme svog zakonodavstva na privremeno okupirane teritorije Ukrajine.

"Pomenuti pravno ništav akt je još jedan dokaz nepoštovanja normi i principa međunarodnog prava od strane okupacione države. Konkretno, to se odnosi na kršenje Dodatnog protokola uz Ženevske konvencije od 12. avgusta 1949. godine, a koji se odnosi na zaštitu žrtava međunarodnih oružanih sukoba (Protokol I) od 8. juna 1977. godine, koji predviđa zaštitu lica pod upravom strane u sukobu, bez „bilo kakve negativne razlike na osnovu rase, boje kože, pola, jezika, religije ili vere, političkog ili drugog mišljenja, nacionalnog ili društvenog porijekla“", poručuju iz MVP.

Zvanični Kijev smatra ove činjenice dokazom o namjernom stvaranju za Ukrajince na privremeno okupiranim teritorijama životnih uslova sračunatih da ih dovedu do nestanka kao nacionalne grupe i, rukovodeci se stavom "c" člana 6 Rimskog statuta Međunarodnog krivičnog suda, obrađuje ih u kontekstu odgovarajuce dokumentacije informacija za relevantne sudske tužbe.

"Još jednom skrećemo pažnju svijeta na činjenicu da ljudi na teritorijama Ukrajine koje je okupirala Rusija žive u realnosti političke represije, torture, prinude, kulturne asimilacije i vojne indoktrinacije. Rusija i njena okupatorska sila stvorile su uslove za ljude na ovim teritorijama, u kojima pristup čak i osnovnim potrebama — hrani, lijekovima, medicinskoj njezi ili obrazovanju — zavisi od pripadnosti „ruskom svijetu“ ovjerenoj ruskim pasošem.

Pozivamo svijet da pojača pritisak solidarnosti na Rusku federaciju kako bi je primorao da se pridržava normi utvrđenih međunarodnim humanitarnim pravom u vezi sa teritorijama pod efektivnom kontrolom okupacione sile", napominju iz MVP.

Strategija državne kulturne politike Ruske federacije samo je, kako ističu, nastavak vjekovnih svrsishodnih pokušaja Kremlja da uništi sve ukrajinsko.

"Na to možemo da odgovorimo rečima Vasilija Stusa, velikog ukrajinskog pjesnika, ubijenog od Moskve: „Neceš više umrijeti, ti si dvožilna, zemljo porobljena vjekovima, a ubice te nece kazniti Sibirom i Solovcima"", zaključuje se u saopštenju ukrajinskog MVP-a.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR