19 °

max 20 ° / min 13 °

Utorak

08.10.

20° / 13°

Srijeda

09.10.

18° / 14°

Četvrtak

10.10.

22° / 15°

Petak

11.10.

20° / 17°

Subota

12.10.

23° / 14°

Nedjelja

13.10.

19° / 13°

Ponedjeljak

14.10.

23° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Šok u Njujorku: Na pomolu je neviđeni zaokret, Rusija bi mogla da ostane bez velikog saveznika

Izvor: epa efe

Svijet

Comments 0

Šok u Njujorku: Na pomolu je neviđeni zaokret, Rusija bi mogla da ostane bez velikog saveznika

Izvor: Jutarnji list

Autor: Antena M

  • Viber

Mijenja li Iran politiku i želi li se ponovno približiti Zapadu? To je pitanje koje, nakon izjava novog iranskog predsjednika Masuda Pezeškijana i ministra vanjskih poslova Abasa Aragčija datih u Njujorku, postavljaju mnogi analitičari.

Naime, iranski predsjednik Pezeškijan, koji je izabran ovog ljeta, nakon pogibije Ebrahima Raisija, novinarima na zasjedanju Generalne skupštine UN-a, kako prenosi Gardian, rekao je: "Iran nikad nije odobravao rusku agresiju (agencije ističu da je upotrijebio taj termin) na ukrajinsku teritoriju. Treba uvažavati granice svake države. Spremni smo da sjednemo za pregovarački sto sa Evropljanima i Amerikancima".

Moskvi se sigurno neće svidjeti termin "agresija" koji je koristio čelnik države koju Kremlj smatra ne samo partnerom, nego i saveznikom.

Jutarni list podsjeća da je ova pomalo neočekivana izjava došla samo nekoliko dana nakon posjete "drugog čovjeka Rusije" Sergeja Šojgua Teheranu, poslije ozbiljnih optužbi, pa i prijetnji Zapada da su Moskvi isporučili balističke rakete kratkog dometa Fath-360 i u jeku najave da bi se možda već na samitu BRICS-a u ruskom gradu Kazanju krajem oktobra mogao potpisati dugo pripremani novi "strateški međudržavni sporazum" koji se, kako između redova pišu i ruski prorežimski mediji, "predugo otegao".

Naime, Pezeškijan je pozvan na samit BRICS-a, pa bi Vladimir Putin rado s njim potpisao taj sporazum. Ne smije se zaboraviti ni sve veća napetost na Bliskom istoku, pogotovo posljednjih dana oko Libana, što izaziva strah od širenja sukoba. Stoga se pretpostavlja da bi to zapravo mogao biti pravi razlog "obrata" u iranskoj politici, kao i  da su spremni  da "popuste" u vezi s Ukrajinom, približili se Zapadu i osigurali od prijeteće sveopšteg sukoba u  regiji.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR