19 °

max 20 ° / min 13 °

Utorak

08.10.

20° / 13°

Srijeda

09.10.

18° / 14°

Četvrtak

10.10.

22° / 15°

Petak

11.10.

20° / 17°

Subota

12.10.

23° / 14°

Nedjelja

13.10.

19° / 13°

Ponedjeljak

14.10.

23° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Prva osoba na svijetu umrla u kapsuli smrti

Izvor: epa efe

Svijet

Comments 0

Prva osoba na svijetu umrla u kapsuli smrti

Izvor: radiosarajevo.ba

Autor: Antena M

  • Viber

Sarko, kapsula za potpomognutu eutanaziju upotrijebljena je prvi put, potvrdili su njeni kreatori, a vjeruje se da je Amerikanka stara 64 godine prva osoba koja je u njoj umrla.

Švajcarska policija saopštila je da je nekoliko osoba privedeno u ponedjeljak i da su tužioci otvorili istragu zbog sumnje na poticanje i pomaganje u samoubistvu.

Kapsula za samoubistvo "Sarko" dizajnirana je kako bi omogućila osobi unutra da pritisne dugme koji ubrizgava azot u zapečaćenu komoru. Osoba bi tada trebala zaspati i umrijeti od gušenja u samo nekoliko minuta.

"Advokatska kompanija obavijestila je tužilaštvo u kantonu Šafhauzen da se potpomognuto samoubistvo koje je uključivalo upotrebu kapsule dogodilo juče u blizini šumske kolibe u Merishauzenu", navodi policija u saopštenju.

The Last Resort, kompanija koja stoji iza Sarka, saopštila je 64-godišnjakinja umrla koristeći Sarko uređaj 23. septembra u 16.01 sati po srednjeevropskom vremenu, te kako je potpredsjednik kompanije, Florian Vilet, bio jedina osoba koja je prisustvovala njenoj smrti, suprotno policijskim izvještajima.

Naime, nizozemske novine Volkskrant izvijestile su da je policija uhapsila jednog fotografa koji je želio fotografisati korištenje Sarka i da je on zadržan u policijskoj stanici. Ujedno, objavili su fotografiju žene prije nego  što je ušla u ‘kapsulu smrti‘.

>

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR