16 °

max 19 ° / min 12 °

Ponedjeljak

07.10.

19° / 12°

Utorak

08.10.

21° / 13°

Srijeda

09.10.

18° / 15°

Četvrtak

10.10.

22° / 16°

Petak

11.10.

22° / 17°

Subota

12.10.

21° / 14°

Nedjelja

13.10.

19° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Papa Franjo: Nema mjesta zlostavljanju, nema mjesta prikrivanju zlostavljanja

Izvor: EPA/EFE

Svijet

Comments 0

Papa Franjo: Nema mjesta zlostavljanju, nema mjesta prikrivanju zlostavljanja

Izvor: N1

Autor: Antena M

  • Viber

Papa Franja je održao veliku misu na nacionalnom stadionu u Briselu na kraju jBelgiji, tokom koje se pokazalo da se povećava razdor između ijbelgijskih katolika i Vatikana, posebno oko položaja žena u crkvi.

Već od zore oko 35.000 vjernika opremljenih zastavama Belgije i Vatikana počelo je da zauzima mjesta na stadionu Kralja Boduena u Briselu.

Po vedrom sunčanom danu 87-ogodišnji papa počeo je obilazak stadiona u svom papamobilu, uz pozdrave jkoji su se pridružili glasnoj muzici orgulja.

Tokom svoje trodnevne posjete, prve posjete jednog pape Belgiji od one Jovana Pavla Drugog 1995. godine, papa Franja je prozivan zbog krize povodom seksualnog nasilja nad maloljetnicima i prihvatanja LGBT+ osoba, ili zbog položaja žena u crkvi. Te teme pokazale su velike dileme belgijskih katolika o doktrini, za koju mnogi misle da je suviše okrenuta prošlosti.

Papa Franja je zatražio danas na misi da se sudi seksualnim zlostavljačima iz redova sveštenstva i da njihovi biskupi prestanu sa zataškavanjem tih zločina. On je pohvalio hrabrost osoba koje su doživjele zlostavljanja, svjedočile o njima i izazvale skandal koji je umanjio kredibilitet crkve.“Zlo mora biti iznijeto na otvoreno“, rekao je papa u obraćanju okupljenim vjernicima na stadionu što je naišlo na ponovljene aplauze prisutnih.

„Nema mjesta zlostavljanju. Nema mjesta prikrivanju zlostavljanja“, rekao je papa.

Papa je u petak imao sastanak sa 17 osoba koje su doživjele zlostavljanje, kada je iz prve ruke čuo o traumi koju su podnijeli i nereagovanju crkve kada su prijavili ta zlodjela.

Jučerašnji papin odgovor o položaju žena u crkvi izavao je negodovanje Luvenskog katoličkog univerziteta koji je u saopštenju osudio njegov stav.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR