22 °

max 22 ° / min 16 °

Četvrtak

10.10.

22° / 16°

Petak

11.10.

22° / 18°

Subota

12.10.

23° / 15°

Nedjelja

13.10.

20° / 15°

Ponedjeljak

14.10.

23° / 14°

Utorak

15.10.

21° / 12°

Srijeda

16.10.

20° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Pobjeda krajnje desnice na izborima u Austriji: Međutim, teško će do saveznika za formiranje vlade

Izvor: Screenshot

Svijet

Comments 0

Pobjeda krajnje desnice na izborima u Austriji: Međutim, teško će do saveznika za formiranje vlade

Autor: Antena M

  • Viber

Na izborima u Austriji pobijedila je krajnja desničarska Slobodarska partija. To je prva pobjeda krajnje desnice nakon Drugog svjetskog rata. Male su, međutim, šanse da će ova euroskeptična i antimigranstka partija naći političke saveznike za formiranje Vlade.

Nakon objavljivanja rezultata izbora ispred parlamenta u Beču okupili se se nezadovoljni građani. Oni traže zabranu Slobodarske partije, u strahu da bi vladajući konzervativci ipak mogli u koaliciju sa desničarima.

„Ono što me plaši poslije ovog izbornog rezultata je da „slobodnjaci“ opet neće saviti kičmu, kao što to čine poslije svakih izbora i da će jednostavno ući u koaliciju sa desničarima i onda ćemo imati pet godina fašističkog s*anja. Opet, ako desničari ne uđu u vladu, imaćemo 40 odsto za njih za pet godina“, naveo je Vinsent, pristalica Socijaldemokrata.

Prema konačnim rezultatima, Slobodarska partija Austrije je osvojila 28,8 odsto glasova, što je čak 13 odsto više u odnosu na prethodne izbore. Vladajuća Narodna stranka je na drugom mjestu sa 26 odsto, a Socijaldemokrate treće sa 21 odsto glasova.

Lider desnice, bivši ministar unutrašnjih poslova i dugogodišnji strateg koji je na čelu te stranke od 2021. godine, želi da bude kancelar, ali da bi to postao moraće da pronađe koalicionog partnera kako bi obezbijedio parlamentarnu većinu.

„Sada ćemo zaista zajedno napisati novo poglavlje u austrijskoj istoriji. Imao sam osjećaj da su neki bili u malom šoku i ponašali su se kao da ovih izbora nije bilo. Daću vam još dva-tri dana da razmislite o tome. Onda se nadamo da ćete doći sebi. To bi takođe bilo u vašem interesu, želio bih da kažem“, naveo je Herber Kikl.

Kancelar Nehamer je juče ponovio da neće postaviti Kikla za kancelara u koalicionoj vladi, dok je Kikl obećao da neće predati Austrijskoj narodnoj partiji najviši položaj ako ih pobijedi.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR