12 °

max 21 ° / min 12 °

Srijeda

02.10.

21° / 12°

Četvrtak

03.10.

19° / 15°

Petak

04.10.

18° / 16°

Subota

05.10.

21° / 14°

Nedjelja

06.10.

18° / 13°

Ponedjeljak

07.10.

20° / 12°

Utorak

08.10.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Netanjahu: Iran je jako pogriješio, platiće, Bajden: Ne zavaravajte se, stojimo uz Izrael

Izvor: screenshot

Svijet

Tag Video
Comments 2

Netanjahu: Iran je jako pogriješio, platiće, Bajden: Ne zavaravajte se, stojimo uz Izrael

Izvor: Agencije

Autor: Antena M

  • Viber
23:31 EU osuđuje napade Irana i ponavlja poziv na primirje

Evropska unija najoštrije osuđuje iranski raketni napad na Izrael, izjavio je potpredsjednik Evropske komisije Žosep Borelj.

U objavi na platformi X, Borelj je dodao: "Opasan ciklus napada i odmazde prijeti da izmakne kontroli. Potrebno je hitno primirje širom regiona."

23:24 Netanjahu: Iran je večeras napravio veliku grešku - i platiće za to

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu izjavio je da će Iran snositi posljedice za večerašnji napad.

"Iran je večeras napravio veliku grešku - i platiće za to", rekao je Netanjahu. "U raketnom napadu postoji i namjerna i smrtonosna ruka iza tog napada - dolazi iz Teherana", dodao je. 

Kazao je da je napad propao uprkos tvrdnjama iz Teherana da je oko 90% raketa pogodilo svoje ciljeve.

Izvještaji sa terena i informacije iz SAD-a sugerišu da je velika većina projektila uspješno presretnuta, a Izrael još nije izvijestio o smrtnim slučajevima.

Izraelski funkcioneri već su obećali "bolan odgovor", a glavni portparol IDF-a izjavio je da će odgovor doći na način i u trenutku koji oni odaberu.

21:20 Bajden: Stojimo uz Izrael

Američki predsjednik DŽO Bajden obratio se javnosti. Ponovio je riječi svog savjetnika za bezbjednost, Džeka Salivena , koji je ranije izjavio da se iranski napad na Izrael čini "neučinkovitim i poražavajućim".

Prema Bajdenovim riječima, to je djelimično rezultat direktne akcije američke vojske nakon "intenzivnog planiranja" između Vašingtona i izraelskih zvaničnika.

Pentagon je potvrdio da su razarači mornarice bili uključeni u obaranje nekoliko projektila.

Predsjednik SAD je dodao da su u toku "aktivne rasprave" o tome kako bi Izrael mogao odgovoriti. "Ne zavaravajte se, stojimo uz Izrael", izjavio je Bajden.

21:47 Jordan stavio vojsku u visoku pripravnost: "Obarali smo iranske projektile"

Jordanska vojska rekla je u saopštenju da su sve jedinice i formacije u sklopu njenih oružanih snaga stavljene u "visoku pripravnost kako bi se suprotstavile svim pokušajima koji prijete bezbjednosti i stabilnosti kraljevstva".

"Glavna komanda pomno prati razvoj događaja u regiji i preduzima  potrebne mjere predostrožnosti za izgradnju i podršku jedinicama na prvoj liniji fronta radi zaštite domovine", stoji u saopštenju.

Inače, britanski premijer Keir Starmer potvrdio je kako je večeras razgovarao s izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom i jordanskim kraljem Abdulahom, javlja Sky News.

Jordanska uprava za javnu bezbjednost tvrdi da je protivavionska odbrana presrijetala projektile i bespilotne letilice tokom današnjeg iranskog napada na Izrael.

"Jordanske kraljevske vazdušne snage i sistemi protivvazdušne odbrane odgovorili su na brojne projektile i bespilotne letilice koje su ušle u jordanski vazdušni prostor", naveli su. 

Jordan je 1994. postao druga arapska zemlja koja je uspostavila diplomatske veze s Izraelom. Dvije zemlje imaju snažnu bezbjednosnu i obavještajnu saradnju. Međutim odnosi između Amana i Jerusalima, često zategnuti posljednjih godina, postali su znatno napetiji od početka izraelskog rata s Hamasom.

21:35 Iran upotrijebio hipersonične rakete "Fattah"

Iran je po prvi put upotrijebio novi tip hipersoničnog projektila u večerašnjem napadu na Izrael, tvrdi iranska Revolucionarna garda.

U saopštenju je Korpus iranske revolucionarne garde (IRGC) takođe, ustvrdio da je 90 posto projektila uspješno pogodilo predviđene mete. To je u suprotnosti s izraelskim izvještajima. I savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost nazvao je napad "neučinkovitim".

IRGC je naveo da je projektil Fattah, koji je kreirao i proizveo Teheran, bio dio baražne vatre koja se obrušila na izraelske gradove. Naziv projektila na arapskom znači "osvajač".

20:30  Bajden: Vojska SAD da pomogne Izraelu

Američki predsjednik Džo Bajden uputio je američku vojsku da pomogne odbrani Izraela od iranskih napada i obori rakete koje ciljaju na Izrael, saopštila je Bijela kuća.

Bajden i američka potpredsjednica Kamala Haris prate iranski napad na Izrael iz Bijele kućei redovno primaju ažuriranja od svog tima za nacionalnu bezbjednost, dodaje se u saopštenju.

Prema podacima izraelskih medija, dvije osobe su povrijeđene u iranskom raketnom napadu na Izrael.

Teheran je obavijestio Rusiju prije raketnih napada na Izrael, rekao je Rojtersu jedan visoki zvaničnik. On je, takođe, rekao da je Iran upozorio SAD diplomatskim kanalima "neposredno prije napada".

Rusija i Iran ojačali su veze usred rata u Ukrajini, pri čemu je Iran opskrbljivao Moskvu balističkim projektilima. Prošlog mjeseca je Entoni Blinken, američki državni sekretar, izjavio kako Sjedinjene Države vjeruje da je ruska vojska primila pošiljke iranskih balističkih projektila kratkog dometa Fath-360.

20:20 Hagari: Ovaj napad će imati posljedice

Portparol IDF (izraelskih oružanih snaga) Danijel Hagari obratio se nekoliko minuta nakon što je vojska rekla da je Izraelcima sada dozvoljeno da napuste zaštićena područja.

 „U visokoj smo pripravnosti i defanzivno i ofanzivno. Branićemo građane Države Izrael. Ovaj napad će imati posljedice. Imamo planove i djelovaćemo na mjestu i u vrijeme koje odlučimo“, kaže on.

 „Ne znamo da li ima žrtava , dodao je i zahvalio građanima na odgovornom ponašanju. 

19:39 Pati: Ovoga smo se pribojavali

Penzionisani britanski diplomata Viljem Pati,  koji je služio kao britanski ambasador u Afganistanu, Sudanu, Iraku i Saudijskoj Arabiji, komentirao je za Sky News iranski raketni napad na Izrael.

Napomenuo je kako se o širem ratu počelo govoriti kada je Izrael pojačao svoje napade na militantnu organizaciju Hezbolah prije nekoliko sedmica. "To je bila eskalacija i širi rat kojeg smo se bojali", istakao je Pati. 

Tvrdi da je Iran "dosad bio relativno suzdržan", ali je "sada odlučio da otvori ovaj dodatni front". "Pitanje je kakav će biti izraelski odgovor", naveo je Pati. 

"Izraelski odgovor će zavisiti od štete koja je ili nije učinjena i koliko je tih projektila prošlo. Osjećam da bismo mogli dobiti odgovor Izraela ako je pogođeno nešto značajno", rekao je britanski stručnjak za Bliski istok.

19:11 IRNA: Vojska Teherana potvrdila napad

Iranska državna novinska agencija IRNA sada je potvrdila da je vojska Teherana počela da lansira balističke rakete prema Izraelu, piše BBC.

BBC navodi da su se u Jerusalimu čula dva presrijetanja.

18:46 Izraelske odbrambene snage saopštile su da su rakete ispaljene iz Irana na Izrael.

 Izraelski mediji navode da je ispaljeno više od 100 projektila

Izraelske odbrambene snage pozivaju Izraelce da „ostanu u pripravnosti i precizno slijede uputstva“.

„Nakon što čujete sirenu, morate ući u zaštićeni prostor i tu ostati do daljeg“, dodaje se.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Sveta Zemlja

Mogli ste bez War Monitor.

čitalac

Jedan od ciljeva Izraela u napadu na Iran biće njihovo nuklearno postrojenje. Pitanje je hoće li se SAD pridružiti napadu, prije da hoće. To bi dovelo do američkih žrtava negde na srednjem istoku, što bi pomoglo Trampu u kampanji. A pobjeda Trampa dovela bi do još žešćeg napada na Iran.