Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
UŽIVO Bijela kuća: Lideri G7 razmatraju nove sankcije Iranu nakon izraelskog napada

Izvor: EPA-EFE

Svijet

Comments 4

UŽIVO Bijela kuća: Lideri G7 razmatraju nove sankcije Iranu nakon izraelskog napada

Izvor: Index/N1

Autor: Antena M

  • Viber

Iran je sinoć na Izrael lansirao preko stotinu balističkih raketa. Iz Izraela, ali i SAD tvrde da većina meta nije pogodila cilj već da su gotovo sve rakete presretnute.

I danas pratimo dešavanja na Bliskom istoku:

19:20 Bijela kuća: Lideri G7 razmatraju nove sankcije Iranu nakon izraelskog napada

Svjetski lideri razmatraju nove sankcije Iranu, nakon iranskih balističkih raketnih napada na Izrael, saopštila je Bijela kuća. Ovo je bila tema razgovora predsjednika Džoa Bajdena i njegovih kolega iz G7. 

„Danas se predsjednik Bajden pridružio pozivu sa G7 da razgovara o neprihvatljivom napadu Irana na Izrael i da se koordinira odgovor na ovaj napad, uključujući nove sankcije“, navodi se u saopštenju. 

U nastavku se navodi: „Predsjednik Bajden i G7 nedvosmisleno su osudili napad Irana na Izrael. Predsjednik Bajden je izrazio punu solidarnost i podršku SAD Izraelu i njegovom narodu i ponovo potvrdio čvrstu posvećenost SAD bezbjednosti Izraela.

18:32 Netanjahu upućuje saučešće porodicama poginulih izraelskih vojnika u Libanu

Izraelski premijer uputio je saučešće porodicama poginulih izraelskih vojnika u Libanu u srijedu.

Osam izraelskih vojnika je poginulo u borbama od početka njihove ofanzive u južnom Libanu, saopštila je izraelska vojska.

17:20 Izraelska vojska: Sinoć su pogođene vazdušne baze, ali nema veće štete

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu održao je poslijepodne u Tel Avivu konsultacije sa šefovima bezbjednosnih institucija.

Podsjetimo, Netanjahu je ranije izjavio da će uzvratiti Iranu, opisujući sinoćnji masovni napad kao "veliku grešku" za koju će Teheran "platiti".

Izraelske obrambene snage (IDF) tvrde da iranski vazdušni udari na zemlju sinoć nisu prouzrokovali štetu avionima, bespilotnim letjelicama ili kritičnoj infrastrukturi, uprkos tome što su pogođene vazdušne baze.

Prema izraelskim medijima, IDF kaže da je dvoje civila povrijeđeno. 

15:47 Njemačka pozvala građane da napuste Iran

Njemačko Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je svoje građane da napuste Iran. Ministarstvo kaže da je tamošnja situacija nestabilna i da se može promijeniti u bilo kojem trenutku.

15:27 Sukob između Irana i Izraela morao se desiti, ocjenjuje vojni analitičar Aleksandar Radić u izjavi za Antenu M. 

13:58 Izrael zabranio šefu UN-a ulazak u zemlju

Izraelski ministar vanjskih poslova kaže da je Antoniju Guterešu zabranjen ulazak u zemlju zbog, kako on smatra, antiizraelske pristrasnosti šefa UN-a.

Israel Kac rekao je da je Gutereša proglasio "personom non grata" u Izraelu.

"Svako ko ne može nedvosmisleno osuditi gnusni napad Irana na Izrael, kao što je učinila gotovo svaka država na svijetu, ne zaslužuje kročiti nogom na izraelsko tlo", rekao je na X.

Gutereš je juče osudio "širenje sukoba na Bliskom istoku, s eskalacijom za eskalacijom" i pozvao na prekid vatre u izjavi u kojoj nije konkretno spomenuo Iran. 

13:55 Stigla prva reakcija iranskog vrhovnog vođe, pozvao Zapad da napusti Bliski istok

Iran se priprema za moguće izraelske napade na njegove nuklearne lokacije dok iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamenei, poziva Zapad da napusti Bliski istok.

Ajatolah Ali Hamenei danas se sastao sa grupom visokih zvaničnika u Teheranu. Za regionalne napetosti i ratove okrivio je “SAD i neke evropske zemlje” koje “lažno tvrde da donose mir i spokoj u regiju”.

Poručio im je da napuste regiju kako bi zemlje u regiji mogle živjeti u miru.

12:17 Iran: Apsolutno nismo zainteresovani za širi rat

Iran insistira da nema "apsolutno nikakav interes za širi rat", nekoliko sati nakon što je ispalio projektile na Izrael kao odgovor na ubistva vođe Hezbolaha Hasana Nasralaha i političkog vođe Hamasa Ismaila Hanijeha.

Vladina portparolka Fatemeh Mohajerani rekla je novinarima da je Izrael odgovoran za regionalnu eskalaciju i da Teheran djeluje u samoodbrani.

Ona je rekla da je Izrael "podstakao ovu atmosferu", ali je dodala: "Nikada nećemo dopustiti da i jedan centimetar našeg tla ili dostojanstvo Irana budu uprljani."

11:22 Izraelska vojska naredila evakuaciju 24 libanska sela

Izraelska vojska naredila je evakuaciju još 24 sela u južnom Libanu.

"Odmah napustite svoje domove. Budite oprezni, zabranjeno vam je ići na jug. Svako kretanje prema jugu moglo bi vas dovesti u opasnost. Javićemo vam kada bude sigurno vratiti se kući", rekao je portparol  IDF-a za arapski Avišaj Adrae na X.

10:56 Izrael: Na jug Libanona šaljemo pješaštvo i oklopne jedinice

Izraelska vojska danas je objavila da se kopnenim operacijama na jugu Libana pridružuju pješadija i oklopne jedinice, no ponovila je da će operacija biti ograničena.

10:21 Izraelski ministar: Režim ajatolaha je prešao crvenu liniju

Izraelski ministar vanjskih poslova Izrael Kac zaprijetio je izraelskom odmazdom za jučerašnji raketni napad Irana u objavi na društvenim mrežama.

"Podrška i solidarnost čelnika i naroda širom svijeta nikada neće biti zaboravljeni. Znamo ko su nam prijatelji. Režim ajatolaha je prešao crvenu liniju - i država Izrael neće ostati nijema pred brutalnim napadom Irana na naše građane. Cijeli slobodni svijet mora stati uz Izrael kako bi zaustavio iransku osovinu zla - prije nego što bude prekasno", rekao je Kac.

08:20 Iran: Naša akcija je gotova; U slučaju osvete nećemo gađati samo Izrael

Iran je jutros saopštio da je završen njegov raketni napad na Izrael ako ne bude daljnjih provokacija. Izrael i Sjedinjene Države su već najavili da će se osvetiti Teheranu.

"Naša akcija je okončana osim ako se izraelski režim ne odluči na dalju odmazdu. U tom će scenariju naš odgovor biti jači i snažniji", rekao je iranski ministar vanjskih poslova Abas Arakči u objavi na X-u.

U izjavi za državne medije, glavni štab iranskih oružanih snaga rekao je da bi svaki izraelski odgovor bio suočen s "velikim uništenjem" njegove infrastrukture. Takođe je rečeno da će gađati regionalne ciljeve svakog izraelskog saveznika koji se uključi.

07:31 Axios: Izrael namjerava pokrenuti "značajnu odmazdu" protiv Iranu

Američki portal Axios, dobro povezan s izraelskim i američkim bezbjedosnim izvorima, izvještava da će Izrael pokrenuti "značajnu odmazdu" protiv Irana zbog jučerašnjeg napada balističkim projektilima.

Kako navodi Axios, na meti bi mogla bit iranska postrojenja za proizvodnju nafte.

07:21 Iran kaže da bi mogao napasti "svu izraelsku infrastrukturu" ako Izrael uzvrati

Glavni načelnik iranskih oružanih snaga general Mohamad Bageri zaprijetio je da će gađati izraelsku infrastrukturu ako preduzmu dalje mjere odmazde protiv Teherana.

"Ako Izrael želi da nastavi ove zločine ili želi da učini bilo što protiv našeg suvereniteta i teritorijalnog integriteta, večerašnja operacija će se ponoviti nekoliko puta jače i sva njihova infrastruktura će biti gađana", rekao je Bageri.

Naveo je kako je Korpus iranske revolucionarne garde - najelitnija nacionalna vojna jedinica - "spremna defenzivno i operativno ponoviti raketni napad" koji je sinoć izveden protiv Izraela s "višestrukim intenzitetom".

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu već je obećao da će se Iran suočiti s teškim "posljedicama" napada.

07:16 Amerikanci su presreli više iranskih projektila usmjerenih prema Izraelu: "Nečuveno"

Američki ministar odbrane Lojd Ostin kaže da su SAD "presrele više projektila" koje je Iran lansirao prema Izraelu.

"Osuđujemo ovaj nečuveni čin agresije od strane Irana i pozivamo Iran da zaustavi bilo kakve dalje napade, uključujući napade svojih terorističkih grupa", rekao je u izjavi.

"Duboko sam ponosan na vještinu i hrabrost američkih snaga koje su pomogle spasiti živote od iranskog napada i koje nastavljaju podržavati odbranu Izraela i spriječiti širenje sukoba ili eskalaciju", dodao je.

Kaže da će nastaviti pomno pratiti situaciju i razgovarati s američkim saveznicima i partnerima.

07:06 Bijela kuća: Iranski napad na Izrael pokazao se kao neefikasan

Napad Irana na Izrael pokazao se "neefikasnim" i odbili su ga sa izraelske strane uz podršku SAD, ocijenio je savjetnik Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džejk Saliven.

On je rekao da za sada Vašington nema saznanja da ima žrtava u Izraelu ali da pokušava da se raspita o izvještajima o smrti jednog palestinskog civila u okupiranoj Zapadnoj obali.

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

Rade

Izraelu nešto procurilo od podataka? Hahahaah

čitalac

@Ladja Rusija je nemoćna da uradi bilo šta bez pomoći Sjeverne Koreje i Irana!

Ladja

SAD i Izrael vec godinu dana na razne nacine ubijaju Iranski vojni vrh.UN moraju glasno upozoriti SAD,Englesku,Izrael da prestanu sa okupacijom Palestine,Libanona a sad pokusavaju i Iran.Izrael ne nemocan da uradi bilo sta bez SAD.