19 °

max 20 ° / min 13 °

Srijeda

02.10.

20° / 13°

Četvrtak

03.10.

20° / 15°

Petak

04.10.

19° / 16°

Subota

05.10.

22° / 14°

Nedjelja

06.10.

18° / 13°

Ponedjeljak

07.10.

19° / 12°

Utorak

08.10.

19° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
UŽIVO Iran: Ne želimo širi rat, ovo je bila samoodbrana; Izrael: Prešli su crvenu liniju

Izvor: EPA-EFE

Svijet

Comments 3

UŽIVO Iran: Ne želimo širi rat, ovo je bila samoodbrana; Izrael: Prešli su crvenu liniju

Izvor: Index/N1

Autor: Antena M

  • Viber

Iran je sinoć na Izrael lansirao preko stotinu balističkih raketa. Iz Izraela, ali i SAD tvrde da većina meta nije pogodila cilj već da su gotovo sve rakete presretnute.

I danas pratimo dešavanja na Bliskom istoku:

Iran: Apsolutno nismo zainteresovani za širi rat

Iran insistira da nema "apsolutno nikakav interes za širi rat", nekoliko sati nakon što je ispalio projektile na Izrael kao odgovor na ubistva vođe Hezbolaha Hasana Nasralaha i političkog vođe Hamasa Ismaila Hanijeha.

Vladina portparolka Fatemeh Mohajerani rekla je novinarima da je Izrael odgovoran za regionalnu eskalaciju i da Teheran djeluje u samoodbrani.

Ona je rekla da je Izrael "podstakao ovu atmosferu", ali je dodala: "Nikada nećemo dopustiti da i jedan centimetar našeg tla ili dostojanstvo Irana budu uprljani."

11:22 Izraelska vojska naredila evakuaciju 24 libanska sela

Izraelska vojska naredila je evakuaciju još 24 sela u južnom Libanu.

"Odmah napustite svoje domove. Budite oprezni, zabranjeno vam je ići na jug. Svako kretanje prema jugu moglo bi vas dovesti u opasnost. Javićemo vam kada bude sigurno vratiti se kući", rekao je portparol  IDF-a za arapski Avišaj Adrae na X.

10:56 Izrael: Na jug Libanona šaljemo pješaštvo i oklopne jedinice

Izraelska vojska danas je objavila da se kopnenim operacijama na jugu Libana pridružuju pješadija i oklopne jedinice, no ponovila je da će operacija biti ograničena.

10:21 Izraelski ministar: Režim ajatolaha je prešao crvenu liniju

Izraelski ministar vanjskih poslova Izrael Kac zaprijetio je izraelskom odmazdom za jučerašnji raketni napad Irana u objavi na društvenim mrežama.

"Podrška i solidarnost čelnika i naroda širom svijeta nikada neće biti zaboravljeni. Znamo ko su nam prijatelji. Režim ajatolaha je prešao crvenu liniju - i država Izrael neće ostati nijema pred brutalnim napadom Irana na naše građane. Cijeli slobodni svijet mora stati uz Izrael kako bi zaustavio iransku osovinu zla - prije nego što bude prekasno", rekao je Kac.

08:20 Iran: Naša akcija je gotova; U slučaju osvete nećemo gađati samo Izrael

Iran je jutros saopštio da je završen njegov raketni napad na Izrael ako ne bude daljnjih provokacija. Izrael i Sjedinjene Države su već najavili da će se osvetiti Teheranu.

"Naša akcija je okončana osim ako se izraelski režim ne odluči na dalju odmazdu. U tom će scenariju naš odgovor biti jači i snažniji", rekao je iranski ministar vanjskih poslova Abas Arakči u objavi na X-u.

U izjavi za državne medije, glavni štab iranskih oružanih snaga rekao je da bi svaki izraelski odgovor bio suočen s "velikim uništenjem" njegove infrastrukture. Takođe je rečeno da će gađati regionalne ciljeve svakog izraelskog saveznika koji se uključi.

07:31 Axios: Izrael namjerava pokrenuti "značajnu odmazdu" protiv Iranu

Američki portal Axios, dobro povezan s izraelskim i američkim bezbjedosnim izvorima, izvještava da će Izrael pokrenuti "značajnu odmazdu" protiv Irana zbog jučerašnjeg napada balističkim projektilima.

Kako navodi Axios, na meti bi mogla bit iranska postrojenja za proizvodnju nafte.

07:21 Iran kaže da bi mogao napasti "svu izraelsku infrastrukturu" ako Izrael uzvrati

Glavni načelnik iranskih oružanih snaga general Mohamad Bageri zaprijetio je da će gađati izraelsku infrastrukturu ako preduzmu dalje mjere odmazde protiv Teherana.

"Ako Izrael želi da nastavi ove zločine ili želi da učini bilo što protiv našeg suvereniteta i teritorijalnog integriteta, večerašnja operacija će se ponoviti nekoliko puta jače i sva njihova infrastruktura će biti gađana", rekao je Bageri.

Naveo je kako je Korpus iranske revolucionarne garde - najelitnija nacionalna vojna jedinica - "spremna defenzivno i operativno ponoviti raketni napad" koji je sinoć izveden protiv Izraela s "višestrukim intenzitetom".

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu već je obećao da će se Iran suočiti s teškim "posljedicama" napada.

07:16 Amerikanci su presreli više iranskih projektila usmjerenih prema Izraelu: "Nečuveno"

Američki ministar odbrane Lojd Ostin kaže da su SAD "presrele više projektila" koje je Iran lansirao prema Izraelu.

"Osuđujemo ovaj nečuveni čin agresije od strane Irana i pozivamo Iran da zaustavi bilo kakve dalje napade, uključujući napade svojih terorističkih grupa", rekao je u izjavi.

"Duboko sam ponosan na vještinu i hrabrost američkih snaga koje su pomogle spasiti živote od iranskog napada i koje nastavljaju podržavati odbranu Izraela i spriječiti širenje sukoba ili eskalaciju", dodao je.

Kaže da će nastaviti pomno pratiti situaciju i razgovarati s američkim saveznicima i partnerima.

07:06 Bijela kuća: Iranski napad na Izrael pokazao se kao neefikasan

Napad Irana na Izrael pokazao se "neefikasnim" i odbili su ga sa izraelske strane uz podršku SAD, ocijenio je savjetnik Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džejk Saliven.

On je rekao da za sada Vašington nema saznanja da ima žrtava u Izraelu ali da pokušava da se raspita o izvještajima o smrti jednog palestinskog civila u okupiranoj Zapadnoj obali.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

čitalac

@Ladja Rusija je nemoćna da uradi bilo šta bez pomoći Sjeverne Koreje i Irana!

Ladja

SAD i Izrael vec godinu dana na razne nacine ubijaju Iranski vojni vrh.UN moraju glasno upozoriti SAD,Englesku,Izrael da prestanu sa okupacijom Palestine,Libanona a sad pokusavaju i Iran.Izrael ne nemocan da uradi bilo sta bez SAD.

čitalac

Amerikanci su oborili neke projektile, ali ne previše. Izraelci su dobili uputstvo da ne objavljuju snimke i tako pomažu neprjatelju. Nekoliko je pogodilo avio bazu, oštetilo pistu i jednu zgradu, ali pista će biti popravljena već danas. Jedan projektil je pao par stotina metara od sjedišta Mosada..