17 °

max 21 ° / min 13 °

Srijeda

02.10.

21° / 13°

Četvrtak

03.10.

19° / 15°

Petak

04.10.

19° / 16°

Subota

05.10.

21° / 14°

Nedjelja

06.10.

16° / 12°

Ponedjeljak

07.10.

19° / 11°

Utorak

08.10.

19° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ko je pobijedio u potpredsjedničkoj debati?

Svijet

Tag Video
Comments 0

Ko je pobijedio u potpredsjedničkoj debati?

Izvor: Index

Autor: Antena M

  • Viber

Potpredsjednička debata između republikanca JD Vensa i demokrata Tima Volca bila je civilizovana i relativno suzdržana rasprava o temama koje su najvažnije američkim biračima pred izbore 5. novembra, pišu mediji. 

U tom smislu, razlikovala su se od dvije predsjedničke debate održane ranije. Vens i Volc proveli su mnogo više vremena napadajući kandidata suparničke stranke - Donalda Trampa i Kamalu Haris, nego što su se napadali međusobno, tokom više od 90 minuta na pozornici CBS Newsa u Njujorku.

Prijateljski, uz nekoliko sukoba

Najveći nesporazumi dogodili su se pri kraju debate, na temu Trampovih ponovljenih i, kako mnogi tvrde, lažnih tvrdnji da su mu ukrali izbore 2020. godine.

Kada je Vensu postavljeno pitanje je li Tramp izgubio posljednje predsjedničke izbore, izbjegao je odgovor i kritikovao, kako je rekao, cenzuru Kamale Haris.

Volc je brzo napomenuo da je to bio neodgovor kojeg mora osuditi.

"Poricanje onoga što se dogodilo 6. januara, prvog puta kada je američki predsjednik ili bilo ko pokušao poništiti izbore, mora prestati", poručio je Volc. "To razara našu zemlju."

Hoće li ova debata uticati na izbore?

Američka politička istorije sugeriše da potpredsjedničke debate ne igraju veliku ulogu na izborima.

Godine 1988., demokrata Lojd Bentsen uništio je republikanca Dana Kuajla. Nekoliko mjeseci kasnije, Kuajl je prisegnuo kao potpredsjednik nakon što je njegova lista pobijedila u velikoj većini.

Moguće je da će ova debata biti jednako nebitna za rezultate izbora u novembru. Međutim, ako ne bude najavljena zadnja debata, ovo će biti posljednja riječ koju će obje stranke imati na pozornici prije dana izbora.

Volc nije naštetio demokratskoj listi i pokazao je šarm Srednjeg zapada koji je učinio da ga Kamala Haris odabere za svog kandidata za potpredsjednika, piše BBC u svojoj analizi.

No, Vensov snažan nastup vjerojatno će podići moral republikanaca u narednim danima.

A dugotrajni uticaj ove debate mogao bi biti uvjeriti članove njegove stranke da senator iz Ohaja, koji ima samo 40 godina, ima budućnost u nacionalnoj konzervativnoj politici, s obzirom na njegovu sposobnost da jasno zastupa njihove ideološke prioritete na najsvjetlijoj pozornici.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR