19 °

max 23 ° / min 17 °

Petak

11.10.

23° / 17°

Subota

12.10.

22° / 14°

Nedjelja

13.10.

20° / 14°

Ponedjeljak

14.10.

24° / 15°

Utorak

15.10.

23° / 14°

Srijeda

16.10.

22° / 14°

Četvrtak

17.10.

21° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ukrajinska vojska se povukla iz grada kod Donjecka

Izvor: EPA/EFE

Svijet

Comments 4

Ukrajinska vojska se povukla iz grada kod Donjecka

Autor: Antena M

  • Viber

Ukrajinska vojska saopštila je da se povlači iz istočnog grada Vuhledara, nakon jakih ruskih napada i rizikom da bude opkoljena, prenosi Glas Amerike.

Pad rudarskog grada, oko 50 kilometara jugozapadno od grada Donjecka, postavlja pitanja o jačini odbrambenih pozicija Ukrajine duž njene jugoistočne linije fronta, prenosi Glas Amerike.

„Vrhovna komanda je dala dozvolu za manevar povlačenja jedinica iz Vuhledara kako bi se spasilo ljudstvo i vojna tehnika i zauzela pozicija za dalja dejstva“, navodi se u poruci na Telegramu iz grupe trupa Horticija, koja djeluje na tom području.

Jedinica je tvrdila da je nanijela velike gubitke ruskim snagama, ali da su nemilosrdni napadi predstavljali „prijetnju opkoljavanjem“.

Rusija pokušava da zauzme grad od prvih nedjelja svoje invazije, pokrenute u februaru 2022.

Prije nego što je Rusija izvršila invaziju, tamo je živjelo oko 14.000 ljudi, što ga čini jednim od značajnijih teritorijalnih dobitaka Rusije u mjesecima snažnog napredovanja na istoku. Grad ima strateški značaj jer je na uzvišenju, te je saobraćajno čvorište između južnog i istočnog fronta.

Za kontrolu nad gradom tokom dvoipogodišnjeg rata, vodile su se teške borbe i u velikoj je mjeri sravnjen ruskim granatiranjem. Napadi na Vuhledar pojačani su od avgusta, a ruske trupe su prije toga izgubile desetine oklopnih vozila, tenkova i stotine ljudi.

Rusija je od početka ljeta napreduje na istoku Ukrajine, zahvaljujući prednosti u broju ljudi, količini opreme i oružja.

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

Dule

@čitalac a ti nisi mrdnuo iz svoje fotelje ...

Cnn

Posle svakog gubitka teritorije obavezno ide komentar o strasnim gubicima ruskih vojnika i vojne tehnike,sve u stilu neka smo ostali bez teritorije al smo im naneli stetu.

Vladimir

@čitalac za vrijeme borbi između Crnogoraca i Turaka telal u Dubrovniku uzvikuje koliko je Crnogoraca poginulo. Prolaznik ga pita, a koliko je naših poginulo? E to će da izvikuje telal na Cetinju. Ti anonimni glumiš telala u Kijevu.