23 °

max 23 ° / min 17 °

Petak

11.10.

23° / 17°

Subota

12.10.

22° / 14°

Nedjelja

13.10.

20° / 14°

Ponedjeljak

14.10.

24° / 14°

Utorak

15.10.

22° / 15°

Srijeda

16.10.

23° / 15°

Četvrtak

17.10.

21° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Antivakser na čelu komisije koja preispituje mjere tokom pandemije u Slovačkoj

Izvor: EPA-EFE

Svijet

Comments 1

Antivakser na čelu komisije koja preispituje mjere tokom pandemije u Slovačkoj

Izvor: N1

Autor: Antena M

  • Viber

Slovačka ministarka zdravlja Zuzana Dolinkova objavila je u petak da se povlači sa te pozicije zbog podrške vlade istaknutom antivakseru i nedovoljnog davanja prioriteta zdravstvenoj zaštiti.

„Žao mi je što na nivou vladine koalicije postoji podrška za ideje vladinog zastupnika, koje, prema mom mišljenju, ne nalaze naučnu podršku“, rekla je Dolinkova na konferenciji za novinare i dodala da će zvanično podnijeti ostavku u narednih dana.

Peter Kotlar, vladin izaslanik zadužen za istragu upravljanja pandemijom u Slovačkoj i jedan od najistaknutijih antivaksera u zemlji, predstavio je u četvrtak svoj izvještaj — koji je uglavnom zasnovan na marginalnim teorijama, piše Politiko.

U izvještaju se tvrdi da je pandemija bila „čin bioterorizma“ i „izmišljena operacija“.

Ubrzo nakon reizbora prošle godine, premijer Robert Fico podržao je inicijativu krajnje desničarske Slovačke nacionalne stranke (SNS), jedne od članica koalicije, da se stvori komisija koja će istraživati mjere pandemije.

„Slovačkoj javnosti je jednostavno potreban odgovor o vakcinaciji… zašto su ljudi vakcinisani raznim eksperimentalnim vakcinama bez ikakvih testova, zašto su svakojaki ljekovi gurani u ljude… i šta se zapravo dogodilo tokom kovida“, rekao je Fico, koji bio kritičan prema maskama i vakcinama tokom pandemije.

Kotlar, koji potiče iz SNS-a, imenovan je na mjesto svog izaslanika u januaru.

U svom izvještaju, Kotlar je preporučio vladi da prekine vakcinaciju mRNA vakcinama i odbije da potpiše globalni sporazum o pandemiji, kao i ažurirane propise Svjetske zdravstvene organizacije.

Slovačko ministarstvo zdravlja nije posebno komentarisalo izvještaj, ali je u četvrtak u izjavi — pročitanoj naglas u parlamentu — navelo da se uvijek „oslanja na naučne činjenice i saznanja“.

„Ministarstvo zdravlja je preduzelo mjere za proširenje mreže vakcinacije… Registracija za vakcinaciju je dobrovoljna i ministarstvo želi da pruži mogućnost da vakcinišu sve stanovnike Slovačke Republike“, navodi se u saopštenju.

Dolinkova, iz socijaldemokratske stranke Hlas (Glas), takođe je kritična prema novim rezovima budžeta koji su dio novog vladinog paketa konsolidacije za smanjenje fiskalnog deficita zemlje koji će značajno uticati na zdravstvo, posebno na plate radnika.

„Smatram da je ovaj paket konsolidacije neprihvatljiv za slovačko zdravstvo… kao ministar zdravlja, ne mogu da garantujem da zdravstveni sektor ide u dobrom pravcu“, rekla je ona.

Dolinkova je dodala da ne osjeća dovoljnu političku podršku da nastavi.

Ministarka je zbog lošeg rada kritikovana i od strane vlasti i opozicije. Preživjela je jedno glasanje o nepovjerenju, a opozicija je početkom septembra podnijela još jedan zahtjev za njenu smjenu.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

čitalac

Sve o čemu govori ovaj antivakser, danas je stav zvanične medicine: mjere izolacije su bile sasvim nepotrebne i neučinkovite, vakcine su bile neispitane, imale su u sebi neprihvatljivo visok procenat kontaminirajućeg DNK materijala, predložena je zabrana dalje upotrebe mRNK vakcina...