20 °

max 20 ° / min 14 °

Nedjelja

13.10.

20° / 14°

Ponedjeljak

14.10.

22° / 14°

Utorak

15.10.

23° / 14°

Srijeda

16.10.

22° / 12°

Četvrtak

17.10.

22° / 17°

Petak

18.10.

18° / 15°

Subota

19.10.

20° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Kakva zima očekuje Evropu? Fenomen La Ninja bi mogao da "pomrsi konce"

Izvor: Pixabay, ilustracija

Svijet

Comments 0

Kakva zima očekuje Evropu? Fenomen La Ninja bi mogao da "pomrsi konce"

Izvor: Euronews.rs

Autor: Antena M

  • Viber

Djelovi Evrope suočiće se sa hladnijom zimom nego prošle godine nakon ljeta koje je obilovalo ekstremnim vremenskim uslovima širom kontinenta.

Francuska, Velika Britanija i Skandinavija će biti najhladniji regioni ovog oktobra, dok će se u jugostiočnoj Evropi i Španiji zadržati toplije vrijeme.

Iako se očekuje da će temperature ove zime biti niže nego prošle godine - kako kažu meteorolozi djelimično i zbog fenomena La Ninja, one bi i dalje mogle biti toplije u poređenju sa dugoročnim prosjekom.

Zapadna i centralna Evropa će takođe biti pogođene posljedicama nekoliko oluja koje dolaze sa Atlanskog okeana u narednim nedjeljama.

Uslovi zapadno od Afrike znače da su ove oluje primorane da pređu preko sjevernog Atlantika, a novi sistemi bi mogli da dolaze na svakih nekoliko dana do sredine oktobra.

To stvara značajnu neizvesnost u vremenskim modelima i otežava predikcije vremenskih uslova u Evropi u narednih nekoliko nedelja.

Hoće li La Ninja donijeti hladniju zimu Evropi?

La Ninja je prirodni klimatski obrazac koji se javlja kada temperature površine mora u centralnom i istočnom Tihom okeanu padnu ispod prosjeka - suprotno toplijoj fazi koju nazivamo El Ninjo. Ovaj fenomen ima široke implikacije na globalne vremenske obrasce, uključujući i one u Evropi.

Stručnjaci Svjetske meteorološke organizacije predviđaju 60 odsto šansi za pojavu La Ninje između oktobra i februara. Ove zime se očekuje slaba do umjerena snaga ovog fenomena, koji će oslabiti početkom naredne godine.

La Ninja obično donosi hladnije od normalnih temperatura širom zapadne Evrope, a meteorolozi očekuju da će temperature opasti kako se budemo približavali novembru i decembru. Uglavnom, ovaj klimatski obrazac takođe donosi vlažnije i hladnije uslove u Alpima, što može dovesti do učestalijih i jačih sniježnih padavina.

Na drugim mjestima u Evropi, vremenski modeli prognoziraju manje snijega nego obično, osim u određenim sjevernim i centralnim oblastima oko Alpa. Sjeverozapadna i jugoistočna Evropa obično će biti suvlje od prosjeka, dok će jugozapadna Evropa generalno biti vlažnija.

Međutim, kako se udaljavamo od epicentra u Pacifiku, uticaji La Ninje i El Ninja su lakše poremećni lokalnim vremenskim obrascima. To otežava predviđanje njihovih tačnih efekata u Evropi, s obzirom na to da ova dva događaja nisu potpuno ista.

Težina drugih vremenskih ekstremnih pojava takođe je pojačana klimatskim promjenama. Padavine su postale varijabilnije, odstupajući od istorijskih prosjeka i očekivanih obrazaca. Povećanje emisije gasova staklene bašte uzrokovanih ljudskim djelovanjem, povećalo je učestalost i intenzitet ekstremnih vremenskih događaja, prema Šestom izvještaju Međuvladinog panela o klimatskim promjenama (IPCC).
 
Sa ovim "normalnim" vremenskim obrascima koji se mijenjaju usled klimatskih promjena, biće sve teže predvidjeti šta budućnost donosi.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR