Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Italija počela sa slanjem migranata u Albaniju

Izvor: EPA/EFE

Svijet

Comments 1

Italija počela sa slanjem migranata u Albaniju

Autor: Antena M

  • Viber

Italija je poslala prvu grupu migranata u Albaniju brodom svoje mornarice, rekao je danas za britansku agenciju Rojters izvor blizak tom pitanju aktiviravši plan za obradu hiljadu tražilaca azila u inostranstvu. Vlada Đorđe Meloni izgradila je dva prihvatna centra u Albaniji, što je prvi takav dogovor koji uključuje državu Evropske unije, a koji preusmjerava migrante u zemlju izvan EU u nastojanju da odvrati nezakonite dolaske.

Izvor, koji je želio ostati neimenovan, rekao je da je brod Libra krenuo iz blizine ostrva Lampeduse s neodređenim brojem migranata koji su nedavno spašeni na moru. Rekao je da su svi muškarci s popisa zemalja koje Italija smatra sigurnima i da će biti podvrgnuti ubrzanim graničnim kontrolama.

Trenutno postoji 21 sigurna zemlja na italijanskom popisu, koji je nedavno povećan s 15, uključujući Bangladeš, Egipat, Obalu Slonovače i Tunis. Prošle je godine samo iz te četiri zemlje u Italiju stiglo 56.588 migranata.

Prema uslovima albanskog sporazuma, do 36.000 migranata može biti otpremljeno u tu balkansku zemlju svake godine, sve dok dolaze s popisa sigurnih zemalja, što ozbiljno ograničava mogućnost da dobiju azil.

Međutim, presuda Evropskog suda pravde (ECJ) donesena ranije ovog mjeseca mogla bi to poremetiti, kažu stručnjaci, jer ograničava definiciju onoga što bi se moglo smatrati sigurnom zemljom izvan EU. Odlučujući o zasebnom slučaju koji uključuje Češku, Sud je rekao da se zemlja izvan bloka ne može proglasiti sigurnom osim ako se cijela njena teritorij smatra slobodnim od opasnosti.

“Sud je vladama rekao da mogu izraditi vlastite popise sigurnih zemalja, ali nijesu u pravu ako uključuju zemlje koje imaju nesigurna područja”, rekao je Mateo Vila, viši naučni saradnik pri ISPI think tanku.

“Kad bi se presuda (ovdje) primijenila, teško da bi iko mogao biti poslan (u Albaniju)”, rekao je dodavši da bi ta presuda ECJ-a mogla ugroziti planove Rima samo ako je italijanske sudije iskoriste za odbijanje početnih zahtjeva za slanje migranata u Albaniju.

Italijansko ministarstvo unutrašnjih poslova odbilo je komentarisati presudu ECJ-a.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

čitalac

Kako nam poručuju ljevičari, nema nam druge nego da i dalje primamo ilegalne migrante za koje niko ne zna ni ko su ni šta su. A građani u Evropi kuvaju i kipte. Nijesam gledao tako glupe ljude kao što su ljevičari, koji toliko rade u korist svoje štete.