13 °

max 23 ° / min 13 °

Srijeda

16.10.

23° / 13°

Četvrtak

17.10.

21° / 17°

Petak

18.10.

21° / 16°

Subota

19.10.

21° / 16°

Nedjelja

20.10.

20° / 14°

Ponedjeljak

21.10.

20° / 13°

Utorak

22.10.

21° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Izrael uvjerava SAD da neće napasti iranska nuklearna postrojenja

Izvor: pixabay ilustracija

Svijet

Comments 0

Izrael uvjerava SAD da neće napasti iranska nuklearna postrojenja

Izvor: Beta/AP

Autor: Antena M

  • Viber

Dva američka zvaničnika izjavila su da administracija predsjednika SAD Džozefa Bajdena vjeruje da je dobila garancije Izraela da neće napasti iranska nuklearna, ni naftna postrojenja, u vrijeme kada teži da odgovori na iransku baražnu raketnu vatru 1. oktobra.

Administracija takođe vjeruje da je slanje protivraketnog odbrambenog sistema THAAD u Izrael i oko sto vojnika da njime rukovode ublažilo donekle zabrinutost Izraela za moguću iransku osvetu i bezbjednosna pitanja uopšte.

Pentagon je u nedjelju objavio da će razmještanje tog sistema pomoći jačanju izraelske protivvazdušne odbrane poslije iranskog napada dronovima balističkim raketama u aprilu i oktobru, navodeći da je ono odobreno na osnovu direktive predsjednika Bajdena.

Američki zvaničnici, koji su dali izjavu pod uslovom da ostanu anonimni, su upozorili da uvjerenje nije čvrsto i da se okolnosti mogu izmijeniti.

Oni su takođe, pomenuli da su ranija izraelska ispunjenja obećanja bila pomiješana i često odražavala domaću politiku Izraela te da nijesu ispunila očekivanja Vašingtona.

Najnoviji primer je iz septembra kada su izraelski zvaničnici rekli američkim kolegama da će premijer Izraela Benjamin Netanjahu pozdraviti inicijativu za prekid vatre Libanu, koju su predvodile SAD i Francuska.

Izraelska vojska je tada izvela veliki vazdušni udar u kojem je ubijen vođa libanskog ekstremističkog Hezbolaha Hasan Nasralah.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR