15 °

max 19 ° / min 15 °

Petak

18.10.

19° / 15°

Subota

19.10.

20° / 16°

Nedjelja

20.10.

20° / 12°

Ponedjeljak

21.10.

20° / 11°

Utorak

22.10.

19° / 14°

Srijeda

23.10.

16° / 14°

Četvrtak

24.10.

17° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Zelenski upozorava na "sve jači savez" Rusije i Sjeverne Koreje: Šta piše u predlogu sporazuma koji je Putin poslao Dumi

Svijet

Comments 0

Zelenski upozorava na "sve jači savez" Rusije i Sjeverne Koreje: Šta piše u predlogu sporazuma koji je Putin poslao Dumi

Izvor: euronews.rs

Autor: Antena M

  • Viber

Nakon što je nedavno ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski uporozio na "sve jači savez" Rusije i Sjeverne Koreje, ruski predsjednik Vladimir Putin, podnio je juče Državnoj dumi predlog zakona o ratifikaciji sporazuma o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu Rusije i Sjeverene Koreje.

Zelenski je naime, nakon pisanja pojedinih medija koji su objavili da će Sjeverna Koreja vjerovatno rasporediti redovne trupe u Ukrajini da bi pomogla Rusiji na frontu, u obraćanju javnosti rekao da to zahtijeva snažan odgovor Ukrajine i njenih međunarodnih partnera.

Međunarodni partneri nisu ostali tihi, tačnije, novi generalni sekretar NATO, Mark Rute, rekao je da se Alijansa neće plašiti ruskih prijetnji, te da će nastaviti da pruža snažnu podršku Kijevu.

"Ovdje više nije riječ samo o prenošenju oružja, već o prebacivanju ljudi iz Sjeverne Koreje u okupacione vojne snage. U svijetlu ove eskalacije, ukrajinskim trupama na frontu je potrebno više podrške", rekao je Zelenski.

Naime, kako prenosi Tanjug, Ukrajina tvrdi da Sjeverna Koreja isporučuje Rusiji balističke rakete i ogromne količine artiljerijskih granata. Rusija i Sjeverna Koreja potpisale su pakt o međusobnoj odbrani tokom posjete ruskog predsjednika Vladimira Putina Pjongjangu ranije ove godine. Južnokorejski ministar odbrane Kim Jong-hjun rekao je poslanicima početkom oktobra da Sjeverna Koreja vjerovatno planira da pošalje trupe u Ukrajinu da se bore na strani Rusije, a 10. oktobra, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je takve tvrdnje odbacio kao lažne.

CNN podsjeća da je Putin tokom posljednje posjete rekao da dvije zemlje podižu odnose na novi nivo, a sjevernokorejski lider Kim Džong Un je izrazio "punu podršku i solidarnost sa borabama ruske vlade, vojske i naroda", ukazujući na rat Moskve u Ukrajini da "zaštiti sopstveni suverenitet, bezbjednost i teritorijalnu stabilnost".

Šta piše u sporazumu

Inače, kao što je navedeno, ruski predsjednik Vladimir Putin podnio je juče Državnoj dumi predlog zakona o ratifikaciji sporazuma o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu Rusije i Sjeverene Koreje. Odgovarajući predlog zakona objavljen je u ponedjeljak u zakonodavnoj bazi podataka Državne dume, prenosi Interfaks.

U predlogu zakona se navodi da se ratifikuje "sporazum o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu Ruske Federacije i Demokratske Narodne Republike Koreje", koji je potpisan u Pjongjangu 19. juna 2024. godine".

Ruska Duma

Ključna odredba u članu 4 sporazuma, kaže da ako Rusija ili Sjeverna Koreja budu napadnute i uđu u ratno stanje, druga strana će pružiti vojnu i drugu pomoć, koristeći sva raspoloživa sredstva, u skladu sa članom 51 Povelje UN i zakonima oba naroda, prenosi Kijev post.

Osim ovoga, prema članu osam, strane stvaraju mehanizme za zajedničko djelovanje u cilju jačanja odbrambenih sposobnosti u interesu sprečavanja rata, kao i obezbjeđenja regionalnog i međunarodnog mira i bezbjednosti.

Ugovorom je predviđeno da strane trajno održavaju i razvijaju, vodeći računa o svom nacionalnom zakonodavstvu i svojim međunarodnim obavezama, odnose sveobuhvatnog strateškog partnerstva, zasnovane na principima međusobnog poštovanja državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, nemiješanja u unutrašnje pitanja, ravnopravnosti i drugih principa međunarodnog prava koji se odnose na prijateljske odnose i saradnju među državama.

Strane nastoje da uspostave globalnu stratešku stabilnost i pravičan multipolarni međunarodni sistem, navodi se u memorandumu uz sporazum, prenosi TASS.

Takođe, ugovorom se navodi da će u slučaju neposredne prijetnje aktom oružane agresije na jednu od strana, druga strana na zahtjev odmah aktivirati bilateralne kanale za konsultacije u cilju usaglašavanja svojih pozicija i dogovarajući se o mogućim praktičnim mjerama da pomognu jedni drugima u otklanjanju prijetnje.

Da će jedna drugoj pomoći u slučaju napada, potvrdio je i zamjenik šefa ruske diplomatije Andrej Rudenko, koji je rekao da će u tom slučaju biti preduzete sve neophodne mjere.

"Ukoliko bude izvršen akt agresije protiv Demokratske Narodne Republike Koreje, biće preduzete sve neophodne mjere u skladu sa našim zakonodavstvom, u skladu sa zakonodavstvom DNRK", rekao je Rudenko, prenosi TASS.

Ugovor će stupiti na snagu kada obje zemlje razmijene dokumente o ratifikaciji. Ovaj dokument bi trebalo da zamijeni osnovni Sporazum o prijateljstvu, dobrosusjedstvu i saradnji koji je na snazi od 9. februara 2000. godine.

Prema južnokorejskoj novinskoj agenciji Yonhap, a kako prenosi Kijev post, klauzula o vojnoj pomoći veoma liči na odredbu iz Ugovora o prijateljstvu i uzajamnoj pomoći između SSSR-a i Sjeverne Koreje iz 1961. Zapadni izvori navode da Sjeverna Koreja isporučuje milione artiljerijskih granata Rusiji za njen rat sa Ukrajinom. Pored toga, sjevernokorejski vojni inženjeri i osoblje navodno pomažu ruskim snagama. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je prije dva dana da Sjeverna Koreja ne samo da šalje oružje već i raspoređuje svoje građane da se bore zajedno sa ruskim trupama.

Kim Džong Un i Vladimir Putin

Kijev Post je, pozivajući se na svoje obavještajne izvore, ranije izvijestio da je više od 20 vojnika poginulo u raketnom udaru 3. oktobra u blizini Donjecka, uključujući šest oficira iz Sjeverne Koreje, koji su došli da se posavjetuju sa svojim ruskim kolegama. Prema izvještajima ruskih društvenih medija, prije raketnog udara, Rusi su sjevernokorejskim predstavnicima demonstrirali obuku osoblja za jurišne akcije i odbranu. Prošle godine je ukrajinska Glavna obavještajna uprava prijavila dolazak ograničenog kontingenta vojnika iz Sjeverne Koreje na kako navode "privremeno okupiranu teritoriju Ukrajine, uključujući jedinice inžinjerijske trupe, što ukazuje na aktivnu saradnju Rusije i Sjeverne Koreje".

Govoreći o ovom sporazumu, portparol Kremlja Dimitrij Peskov, rekao je juče da on predstavlja dubinsku saradnju dvije zemlje u svim oblastima, ukljujući i bezbjednost dvije zemlje.

"Formulacije u sporazumu ne zahtijevaju pojašnjenje, one su prilično nedvosmislene. Najvažnije je da sporazum podrazumijeva dubinsku stratešku saradnju u svim oblastima, uključujući pitanja bezbjednosti", rekao je Peskov na konferenciji za novinare, prenosi Interfaks.

"NATO će nastaviti da pruža pomoć Kijevu"

Novi generalni sekretar NATO Mark Rute rekao je da se Alijansa neće plašiti ruskih prijetnji te da će nastaviti da pruža snažnu podršku Kijevu.

"Poruka (predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu) je da ćemo nastaviti, da ćemo učiniti sve što je potrebno da budemo sigurni da on ne postigne svoj cilj, da će Ukrajina pobijediti", rekao je nedavno Rute.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR