15 °

max 21 ° / min 14 °

Nedjelja

20.10.

21° / 14°

Ponedjeljak

21.10.

21° / 14°

Utorak

22.10.

22° / 13°

Srijeda

23.10.

23° / 13°

Četvrtak

24.10.

22° / 12°

Petak

25.10.

19° / 13°

Subota

26.10.

19° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Šolc i Bajden obećali nastavak snažne pomoći Ukrajini

Izvor: EPA-EFE

Svijet

Comments 0

Šolc i Bajden obećali nastavak snažne pomoći Ukrajini

Izvor: N1šolc

Autor: Antena M

  • Viber

Njemački kancelar Olaf Šolc i američki predsjednik Džozef Bajden iskazali su odlučnost u zajedničkoj podršci Ukrajini, saopšteno je u petak u Berlinu, gdje su se dvojica državnika susrela dvije i po nedjelje uoči američkih predsjedničkih izbora.
 
Njemački kancelar je zahvalio Bajdenu na saradnji posljednjih godina i posebno na zajedničkoj pomoći Ukrajini u odbrani od ruske agresije.

„Ukrajina se već više od dvije i po godine hrabro odupire ruskoj agresiji i to uz pomoć partnera, prije svega SAD i Njemačke, to ne bi bilo moguće. Mi smo na strani Ukrajine i toliko dugo dok je to potrebno“, rekao je Šolc, prenosi N1.

Njemački kancelar je rekao da će SAD i Njemačka, zajedno sa zemljama Grupe G7, do kraja godine Ukrajinu dodatno podržati kreditom u visini od 50 milijardi dolara.

 Šolc je istovremeno naglasio da uprkos pomoći Ukrajini, zapadni partneri ne žele da uvlače NATO u ovaj rat kako se on „ne bi pretvorio u katastrofu većih razmjera“.

Američki predsjednik je zahvalio Šolcu na njemačkoj pomoći Ukrajini te je rekao kako je Šolc nakon napada Rusije na Ukrajinu ispravno prepoznao da se radi o istorijskom trenutku.

„Vi ste bili taj koji se u ovom prelomnom trenutku pobrinuo za to da Njemačka stane iza Ukrajine“, rekao je Bajden.

On je naglasio da međunarodna zajednica i dalje mora podržavati Ukrajinu između ostalog i u obnavljanju infrastrukture.

 „Pred nama je teška zima i ne smijemo posustati, ne smijemo se umoriti“, rekao je Bajden na zajedničkom obraćanju medijima s kancelarom Olafom Šolcom tokom kojeg nisu bila dozvoljena pitanja novinara.

Bajden je njemačkom kancelaru zahvalio na snažnom odupiranju talasu antisemitizma i dezinformacijskim kampanjama koje dolaze iz inostranstva.

Oba državnika su naglasila da jučerašnja smrt vođe Hamasa Sinvara pojačava izgleda za trajnije primirje na Bliskom istoku.

Američki predsjednik rekao je da postoji mogućnost da se radi na prekidu vatre u Libanu, ali da će to biti teže u Gazi.

 Nakon sastanka Šolca i Bajdena dvojici državnika su se pridružili i francuski predsjednik Emanuel Makron i britanski premijer Kir Starmer.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR