15 °

max 23 ° / min 13 °

Srijeda

23.10.

23° / 13°

Četvrtak

24.10.

21° / 16°

Petak

25.10.

21° / 16°

Subota

26.10.

22° / 16°

Nedjelja

27.10.

22° / 16°

Ponedjeljak

28.10.

22° / 16°

Utorak

29.10.

24° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Kremlj ne vjeruje rezultatima referenduma u Moldaviji, naziva ih "anomalijama"

Izvor: Pixabay, ilustracija

Svijet

Comments 0

Kremlj ne vjeruje rezultatima referenduma u Moldaviji, naziva ih "anomalijama"

Izvor: Beta/N1

Autor: Antena M

  • Viber

Kremlj je osudio, kako je naveo, "anomalije" u prebrojavanju glasova na referendumu u Moldaviji na kome je "da" za pristupanje EU tesno prevladalo jutros, kada su stigli dodatni rezultati, pošto je prethodno tokom noći dugo vodilo "ne".

Portparol ruskog predsjednika Dmitrij Peskov je takođe zatražio „dokaze“ u vezi sa „ozbiljnim optužbama“ proevropske moldavske predsjednice Maje Sandu koja je govorila da su tokom izbornog procesa djelovale „kriminalne grupe zajedno sa stranim silama neprijateljskim“ prema moldavskim interesima.

Posle preliminarnih rezultata koji su dugo pokazivali da su građani Moldavije glasali ‘ne’ na referendumu oko podrške EU, rezultati nakon više od 98 odsto prebrojanih glasova objavljeni jutros, pokazuju da je ‘da’ ipak vrlo tijesno prevladalo.

Na referendumu opterećenom optužbama o ruskom miješanju, što je Kremlj „kategorično“ odbio, glasači su podržali, sa 50,08 odsto, da se put ka pridruživanju EU unese u Ustav kao državni cilj, pokazali su jutrošnji rezultati.

Prethodno su preliminarni rezultati dugo pokazivali da su građani Moldavije glasali „ne“ na referendumu u vezi sa podrškom EU.

U Moldaviji je juče održan prvi krug predsjedničkih izbora a istovremeno i referendum o podršci EU.

Proevropska predsjednica Maja Sandu, koja se kandidovala za drugi mandat je prema gotovo finalnim rezultatima u prvom krugu osvojila gotovo 42 odsto glasova i suočiće se 3. novembra u drugom krugu sa Aleksandrom Stojanogluom, bivšim tužiocem koga podržavaju proruski socijalisti. On je sa 26 odsto glasova ostvario bolji rezultat od očekivanog.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR