17 °

max 22 ° / min 15 °

Četvrtak

24.10.

22° / 15°

Petak

25.10.

21° / 15°

Subota

26.10.

22° / 16°

Nedjelja

27.10.

21° / 15°

Ponedjeljak

28.10.

21° / 14°

Utorak

29.10.

24° / 15°

Srijeda

30.10.

22° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Rusija, Kina i Iran namjeravaju raspirivanje podjela na izborima u SAD, kažu obavještajni zvaničnici SAD

Izvor: arhiva

Svijet

Comments 0

Rusija, Kina i Iran namjeravaju raspirivanje podjela na izborima u SAD, kažu obavještajni zvaničnici SAD

Izvor: Radio slobodna evropa

Autor: Antena M

  • Viber

Američki obavještajni zvaničnici upozorili su u utorak da "strani činioci" iz Rusije, Kine i Irana namjeravaju da raspiruju narative kako bi podijelili Amerikance uoči predsjedničkih izbora u SAD 5. novembra i poslije njih.

Zvaničnici su informisali novinare u konferencijskom pozivu, rekavši da su činioci iz tri zemlje izvukli pouke s prethodnih izbora u SAD i bolje su pripremljeni da iskoriste prilike za podsticanje nemira.

Zvaničnici su rekli da bi strani činioci mogli da razmotre fizičke prijetnje i nasilje i da je velika vjerovatnoća da će sprovoditi operacije dezinformisanja kako bi stvorili nesigurnost i potkopali izborni proces.

Strani činioci "i dalje namjeravaju da raspiruju narative podjele kako bi podijelili Amerikance i podrili povjerenje Amerikanaca u demokratski sistem SAD", rekao je zvaničnik iz Kancelarije Direktora nacionalne obavještajne službe (ODNI), koji je govorio pod uslovom da ne bude imenovan.

Ti strani činioci bi se mogli osloniti na već plasirane dezinformacije i sajber operacije, ali bi takođe mogli da razmotre fizičke prijetnje i nasilje, dodao je zvaničnik ODNI.

"Neki strani činioci takođe imaju kapacitet da podstaknu proteste i preduzmu nasilne akcije tokom (postizbornog) perioda. Konkretno, Iran i Rusija su vjerovatno radi da bar razmotre taktike koje bi doprinijele takvom nasilju", rekao je zvaničnik.

Zvaničnici su rekli su da, iako Rusija, Kina i Iran predstavljaju glavnu prijetnju u aktivnostima uticaja na izbore u inostranstvu, nisu vidjeli nikakvu saradnju između njih.

Dodali su da, iako strani činioci možda žele da ometu glasanje na dan izbora kroz već uspostavljene kampanje dezinformacija, sistem glasanja je dovoljno bezbjedan da ne mogu da promijene ishod, i da nema naznaka da Rusija, Kina ili Iran planiraju značajne napade na izbornu infrastrukturu.

Sve tri zemlje su odbacile tvrdnje da žele da se miješaju u američke izbore.

Prema zvaničniku ODNI-ja, takvi činioci koriste društvene medije da utiču na izbore za predsjednika i Kongres, a neke objave na društvenim mrežama će vjerovatno generisati vještačka inteligencija.

Kao primjer, zvaničnik ODNI je ukazao na objavu na mreži X ovog mjeseca koju su generisali, kako je on nazvao, ruski činioci za ostvarivanje uticaja koji su iznijeli lažne optužbe protiv guvernera Minesote Tima Valca (Walz), potpredsjedničkog kandidata Demokratske partije.

Obavještajne agencije su ocijenile da su sadržaj kreirali ruski činioci, rekao je zvaničnik ODNI-ja. Analiza američkih obavještajnih agencija je ukazala na "nekoliko pokazatelja manipulacije" saglasnih s postupanjem ruskih činilaca, rekao je zvaničnik.

Sadržaj uključuje neosnovane optužbe o vremenu dok je Valc bio učitelj. Digitalni istraživači, uključujući analitičare iz Majkrosofta (Microsoft), ranije su povezali video sa Rusijom, ali savezne vlasti nijesu potvrdile vezu.

Obavještajne agencije SAD već mjesecima procjenjuju da bi Rusija više voljela da se bivši predsjednik Donald Tramp (Trump) vrati u Bijelu kuću nego da pobijedi potpredsjednica Kamala Haris (Harris) iz Demokratske partije.

Zvaničnici obavještajnih službi su rekli da očekuju još pojačanja ruskog podsticanja protesta ako Haris pobijedi na izborima.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR