23 °

max 23 ° / min 13 °

Srijeda

23.10.

23° / 13°

Četvrtak

24.10.

21° / 15°

Petak

25.10.

21° / 16°

Subota

26.10.

22° / 15°

Nedjelja

27.10.

21° / 16°

Ponedjeljak

28.10.

21° / 16°

Utorak

29.10.

24° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Južna Koreja razmatra pomoć Ukrajini dok Sjeverna Koreja sklapa savez sa Rusijom

Izvor: EPA

Svijet

Comments 0

Južna Koreja razmatra pomoć Ukrajini dok Sjeverna Koreja sklapa savez sa Rusijom

Izvor: Guardian

Autor: Antena M

  • Viber

Južna Koreja razmatra direktnu isporuku oružja Ukrajini, jer izvještaji sugerišu da se Sjeverna Koreja sprema da pomogne Rusiji u njenom sukobu s Ukrajinom. Ovo predstavlja najproaktivniji stav Seula prema naoružavanju Ukrajine do sada, piše Guardian.

Prema Nacionalnoj obavještajnoj službi Južne Koreje (NIS), pojavili su se dokazi da je Sjeverna Koreja poslala 1.500 specijalaca na daleki istok Rusije. Ove trupe sada prolaze obuku i prilagođavanje na lokalnim vojnim bazama za moguću borbu zajedno s ruskim snagama u Ukrajini. Lokalni mediji, pozivajući se na NIS, dodatno tvrde da je Pjongjang odlučio da pošalje 12.000 vojnika, organizovanih u četiri brigade, u Rusiju.

Visoki zvaničnik iz kabineta predsjednika Južne Koreje Jun Suk Jula izjavio je u utorak da bi Seul mogao razmotriti pružanje i odbrambenog i smrtonosnog oružja Ukrajini, u zavisnosti od razvijajućih okolnosti.

„Razmotrićemo snabdijevanje oružjem u odbrambene svrhe kao dio postepenih scenarija, a ako se čini da idu predaleko, mogli bismo razmotriti i ofanzivnu upotrebu“, dodao je on, što ukazuje na značajnu promjenu u politici Južne Koreje.

Ovoj situaciji se pridaje značaj zbog potencijala da se Korejsko poluostrvo uključi u širi sukob. Komentari predsjednika uslijedili su nakon hitnog sastanka Savjeta za nacionalnu bezbjednost Južne Koreje, koji je imao za cilj procjenu posljedica rastuće vojne saradnje Sjeverne Koreje s Rusijom.

Iako Južna Koreja posjeduje neke od najvećih svjetskih zaliha artiljerijskih granata i pružila je humanitarnu pomoć Ukrajini, do sada se uzdržavala od direktne isporuke oružja Kijevu, pridržavajući se dugotrajne politike protiv snabdijevanja oružjem zemljama koje su u aktivnom sukobu.

Promjena politike u Seulu bi vjerovatno bila dobrodošla Ukrajini, koja se sada suočava s kritičnim nedostatkom municije. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski prethodno je pozvao međunarodne partnere da odlučno reaguju na uključivanje Sjeverne Koreje u rat.

U međuvremenu, tokom proteklih nekoliko dana pojavilo se nekoliko video-snimaka koji navodno prikazuju sjevernokorejske vojnike na obuci u Rusiji. Ukrajinski Centar za stratešku komunikaciju i informatičku bezbjednost nedavno je podijelio video koji izgleda prikazuje sjevernokorejske trupe koje primaju uniforme i opremu na vojnom poligonu Sergejevka na dalekom istoku Rusije. Pored toga, nezavisni ruski medij Astra objavio je dva video-snimka u utorak koja prikazuju osobe za koje se vjeruje da su sjevernokorejski vojnici ispred vojne baze, govoreći korejski i slijedeći uputstva instruktora.

Nezavisni istraživači su potvrdili lokacije ovih snimaka na poligonu Sergejevka. Kada je upitan o učešću sjevernokorejskih trupa u sukobu, Kremlj je uzdržano odgovorio, ali je tvrdio da je pravo Moskve da jača veze s Pjongjangom u različitim sektorima.

Sjevernokorejski lider Kim Džong-Un i ruski predsjednik Vladimir Putin, koji su se prvi put sastali 2019. godine, teže bližoj vojnoj i ekonomskoj saradnji, pokretanih njihovom međusobnom izolacijom usljed Ruske invazije na Ukrajinu i sjevernokorejskih raketnih i nuklearnih programa. U junu su obojica lidera formalizovali sporazum koji uključuje odredbu o uzajamnoj pomoći ukoliko neka od zemalja bude napadnuta.

Vlada Velike Britanije je u ponedjeljak izjavila da „procjenuje da je vrlo vjerovatno da je Sjeverna Koreja pristala da pošalje trupe kako bi podržala Rusiju u ratu u Ukrajini. Stalna predstavnica Velike Britanije pri Ujedinjenim nacijama, dama Barbara Vudvord, komentarisala je u Njujorku ove okolnosti.

„Čini se da, što teže Putinu ide da regrutuje Ruse za ulogu topovske hrane, on je sve spremniji da se oslanja na Sjevernu Koreju u svom ilegalnom ratu. Putin je očigledno očajan. Njegov očaj predstavlja opasnost za sve nas“, naglasila je ona.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR