22 °

max 22 ° / min 16 °

Subota

26.10.

22° / 16°

Nedjelja

27.10.

21° / 15°

Ponedjeljak

28.10.

22° / 15°

Utorak

29.10.

23° / 16°

Srijeda

30.10.

23° / 14°

Četvrtak

31.10.

22° / 13°

Petak

01.11.

20° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Izrael napao Iran, Iran kaže da ima ‘pravo’ i ‘obavezu’ da se brani

Izvor: Screenshot

Svijet

Tag Video
Comments 3

Izrael napao Iran, Iran kaže da ima ‘pravo’ i ‘obavezu’ da se brani

Izvor: N1, AJB

Autor: Antena M

  • Viber

Izraelska vojska izvela je napade na vojne ciljeve u Iranu. Izraelska vojska saopštila je da je pogodila "precizne" vojne ciljeve u Iranu, pošto su iranski državni mediji izvijestili o nekoliko eksplozija. Iran je rekao da je Izrael napao vojne objekte širom zemlje u subotu ujutro, uzrokujući „ograničenu štetu“ u nekim oblastima.

Kako prenosi CNN, izraelski udari na Iran bili su „veoma pažljivo pripremljeni“, rekao je visoki zvaničnik američke administracije.

„Bilo je opsežno. Bilo je na meti. Bilo je precizno. Bio je protiv vojnih ciljeva širom Irana. Bio je na više načina, vrlo pažljivo pripremljen. I opet, mislim da je dizajniran da bude efikasan“, rekao je zvaničnik.

Izraelska vojska saopštila je da je pogodila „precizne“ vojne ciljeve u Iranu, pošto su iranski državni mediji izvijestili o nekoliko eksplozija. Izraelske mete u Iranu nisu uključivale energetsku infrastrukturu, rekao je izraelski vojni izvor za CNN.

„Prema direktivi političkog rukovodstva, izvršili smo precizne i ciljane udare na različite lokacije u Iranu, uključujući objekte uključene u proizvodnju projektila koje je Iran lansirao na Izrael u svojim napadima tokom prošle godine“, rekao je kontraadministrator Danijel Hagari na brifingu uživo.

Iran je rekao da je Izrael napao vojne objekte širom zemlje u subotu ujutro, uzrokujući „ograničenu štetu“ u nekim oblastima.

Izrael je „napao djelove vojnih centara u provincijama Teheran, Khuzestan i Ilam“, izvijestila je državna novinska agencija IRNA, dodajući da je „napad uspješno presretnut i suprotstavljen“ iranskom „integrisanom sistemu protivvazdušne odbrane“.

Iranski zvaničnici su ranije rekli da je protivvazdušna odbrana raspoređena „u nekoliko oblasti oko Teherana i zemlje“, navodi IRNA.

Saudijska Arabija osudila izraelske napade na Iran
 
Saudijska Arabija osudila je napade Izraela na Iran kao kršenje suvereniteta te zemlje i kršenje međunarodnih zakona i normi.

“Kraljevstvo potvrđuje svoje čvrsto stajalište u svom odbijanju kontinuirane eskalacije u regiji i širenja sukoba koji prijeti sigurnosti i stabilnosti zemalja i naroda u regiji”, saopštilo je saudijsko ministarstvo vanjskih poslova.

Irak obustavio letove na svim aerodromima

Iračka državna novinska agencija javlja da su letovi na svim aerodromima u zemlji obustavljeni do daljnjeg.

Iran kaže da ima ‘pravo’ i ‘obavezu’ da se brani

Iransko ministarstvo vanjskih poslova oštro je osudilo ono što je nazvalo “agresivnim akcijama cionističkog režima protiv nekoliko vojnih centara u Iranu”, rekavši da se “ima pravo i obavezu braniti od vanjskih agresivnih djela” nakon izraelskih napada na svoje tlo.

Ministarstvo je saopštilo kako napade smatra “očiglednim kršenjem” međunarodnog prava i Povelje UN-a, posebice načela zabrane prijetnji ili upotrebe sile protiv teritorijalnog integriteta i nacionalnog suvereniteta zemalja.

“Iran naglašava korištenje svih sposobnosti iranskog naroda za zaštitu svoje sigurnosti i vitalnih interesa. Nadalje, potvrđuje svoju odgovornost prema regionalnom miru i sigurnosti, dok podsjeća sve zemlje u regiji na njihove pojedinačne i zajedničke dužnosti zaštite regionalnog mira i stabilnosti”, stoji u saopštenju.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Mila K

Kako nesposobni a opasni izraelski premijer bez podrške igra užasavajuću igricu d pogura Trumpa.

mrki

E to će te izvuć iz krize.A inače se Izraelu dobro ne piše.

čitalac

Ako se Iran uzdrži od odgovora, na ovome bi se moglo završiti (makar do završetka američkih izbora). Ako ne, ovo je samo prva faza izraelskih napada. Trebalo bi napuniti neku cisternu naftom i imati u rezervi, jer ako krene ozbiljniji rat cijene goriva će otići u nebo.