Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Erdogan za Politiku: Pomoći ćemo da se dođe do dogovora o Kosovu

| Postavio/la: Gordana Đuračić | Izvor: B92

Erdogan za Politiku: Pomoći ćemo da se dođe do dogovora o Kosovu

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da je Turska spremna da da sve od sebe da se riješi problem "Beograd-Priština".

Erdogan je istakao da bi sporazum koji bi bio prihvatljiv za dvije strane, bio prihvatljiv i za Tursku.

Erdogan je u intervjuu za današnju "Politiku" rekao da je postizanje dogovora oko kosovskog pitanja koji zadovoljava sve zainteresovane strane, od vitalnog značaja za postizanje dugoročne stabilnosti i mira na Balkanu, zbog čega Turska podržava nastavak dijaloga Beograda i Prištine i postizanje trajnog i sveobuhvatnog sporazuma.

On je naglasio da su odnosi Turske i Srbije zasnovani na međusobnom razumijevanju i poštovanju.

"Želimo da ojačamo naše odnose i saradnju sa regionom na svakom polju. Srbija ima centralni i strateški položaj na Balkanu. Sa Srbijom imamo duboke i ukorijenjene istorijske i kulturne veze i vidimo je kao susjednu zemlju, iako nemamo zajedničke granice", rekao je Erdogan.

Dodao je da ga raduje što vidi da je od njegove posljednje posjete Srbiji napredovala bilateralna saradnja, da su se povećala ulaganja turskih privrednika, ali i to što se u Srbiji povećava interesovanje za tursku kulturu i jezik i obrnuto.

Upitan da prokomentariše projekat "Zelena transferzala" koji podržavaju pojedini bošnjački političari u Srbiji i regionu, a koji ima za cilj da se djelovi Srbije u kojima živi muslimanska manjina objedini sa BiH i Kosovom, Erdogan kaže da Turska svoju politiku prema Balkanu ne sprovodi na osnovu religije i da ne prave razliku između Srba, Bošnjaka, Albanaca i Hrvata.

"Mi želimo da Srbija bude u jedinstvu, solidarnosti i miru, da uspješno završi evropske integracije i postane prosperitetna zemlja. Međutim, nekima smetaju aktivnosti naše zemlje na Balkanu i snažna saradnja sa Srbijom", rekao je Erdogan.

Ostavi komentar

0/300