18 °

max 19 ° / min 13 °

Utorak

16.04.

19° / 13°

Srijeda

17.04.

15° / 9°

Četvrtak

18.04.

13° / 7°

Petak

19.04.

13° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

13° / 5°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
EU: Nema saglasnosti o početku pregovora sa Skopljem i Tiranom

Izvor: Foto: Beta/AP

Region

Comments 0

EU: Nema saglasnosti o početku pregovora sa Skopljem i Tiranom

Izvor: Beta

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Francuska i Holandija, a donekle i još neke članice EU, još su uzdržane prema utvrdjivanju datuma početka pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom o prijemu u EU, jer procjenjuju da Skoplje, a posebno Tirana, još nijesu ispunili ključne uslove za to, povezane s vladavinom zakona.To su agenciji Beta u Briselu prenijeli diplomatski izvori EU koji su naveli da bi odluku o tome trebalo da usaglase u utorak šefovi diplomatija EU, a konačnu riječ će imati samit EU u četvrtak i petak.

Ti izvori kažu i da se posebno iz francuskih, holandskih i danskih krugova čulo da bi prihvatljivo rješenje moglo biti da se početak pregovora odobri bar Skoplju - zbog rješavanja spora s Atinom, ali da se odloži odluka o tome kad bi bila prva međuvladina konferencija s EU, dakle sam početak pregovora.

Bugarska je unijela novu nedoumicu pošto su i njena Vlada i Parlament tražili da Sjeverna Makedonija svoj jezik ne naziva makedonskim, da istorijske ličnosti poput Goceta Delčeva priznaje jedino kao bugarske, kao i da bugarske snage u Drugom svjetskom ratu i njihove zločine više ne nazivaju "bugarskim fašističkim okupatorima".

Sofija ne kaže izričito da će staviti veto, ali izgleda da zahtijeva da se to unese u okvir za pregovore Sjeverne Makedonije i EU, dok od Tirane traži da kao "bugarsku nacionalnu manjinu" prizna izvjestan broj stanovnika Albanije slovenskog porijekla.

Francuska je, po evropskim diplomatskim funkcionerima, za to da se, kad se steknu uslovi, datum pregovora utvrdi istovremeno i za Sjevernu Makedoniju i za Albaniju.

Holandski ministar inostranih poslova Stef Blok je izjavio da vlada u Hagu smatra da bi počinjanje pregovora s Tiranom "bilo preuranjeno", ali da Hag neće staviti veto na odluku ako većina članica EU zaključe da ipak treba krenuti u pregovore s ta dva partnera sa Zapadnog Balkana.

Zvanični Berlin je stavio do znanja da je njemački parlament, Bundestag, odobrio početak pregovora sa Skopljem i Tiranom, ali Pariz i Hag ukazuju na to da je i Bundestag to usvojio s naznakom "kad za to budu ispunjeni uslovi".

To je naročito podvuklo i Ministarstvo unutaršnjih poslova Holandije, naglasivši da "svi preduslovi moraju biti ispunjeni" prije početka pregovora. Uz to Vlada u Hagu kaže da se o kandidatima mora dati "odvojeno mišljenje, utemeljeno na zaslugama svakog posebno".

Zvaničnici u Savjetu ministara EU kažu da im zasad nije jasno kakve bi odluke mogli donijeti ministri ili šefovi država ili vlada EU, ali dodaju da je u nacrtu zaključaka zasijedanja šefova diplomatija Unije prvobitno pisalo da "na osnovu napretka u reformama treba pokrenuti pregovore" sa Skopljem i Tiranom, ali da u najnovijoj verziji zaključaka toga više nema.

Makedonski premijer Zoran Zaev i šef diplomatije Nikola Poposki će iduće nedjelje doputovati u Brisel i Luksemburg da bi u neposrednom razgovoru s ministrima, a moguće is nekim od vođa EU, razjasnili šta se može očekivati.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR