Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Stoltenberg: Srbija sama odlučuje

| Postavio/la: Gordana Đuračić | Izvor: Mina

Stoltenberg: Srbija sama odlučuje

Srbija kao vojno neutralna država, koja nema cilj da uđe u NATO, sama donosi odluke, rekao je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg i dodao da ta država treba da odluči i kakvu vrstu telekomunikacija i civilne infrastrukture želi da ima.

Stoltenberg je to rekao u intervjuu za Glas Amerike, odgovarajući na pitanje kako komentariše zabrinutosti u vezi sa kineskom ulogom u regionu kada je riječ o novoj 5G tehnologiji.

"Srbija je vojno neutralna zemlja. Srbija nema cilj i ne stremi da uđe u NATO. Srbija sama donosi odluke", naglasio je Stoltenberg.

Kako je objasnio, zemlje koje su članice NATO ili teže da se priključe NATO, kao što je Sjeverna Makedonija, moraju da zadovolje standarde, uključujući bezbjedan i siguran način komunikacije.

Stoltenberg je rekao da se zahtjevi koji moraju da se ispune, kada je riječ o civilnoj infrastrukturi i telekomunikacijama, kao što je 5G tehnologija, ne odnose na zemlje koje nisu članice.

"Možemo da ih zamolimo, ili da ih posavjetujemo, ali na Srbiji je da odluči kakvu vrstu telekomunikacija želi da ima i kako želi da organizuje svoju civilnu infrastrukturu", rekao je Stoltenberg.

On je kazao da Alijansa pozdravlja činjenicu da je Srbija bliski partner NATO.

"Mi sarađujemo sa Srbijom. Nedavno smo imali jednu od naših vježbi civilne pripravnosti u Srbiji. Predsjednik Srbije i ja smo otvorili tu vježbu, koja pokazuje da radimo zajedno", naveo je Stoltenberg.

Ostavi komentar

0/300