Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Ni Albanija neće prisustvovati uručenju Nobelovih nagrada

| Postavio/la: Milena Aprcović | Izvor: Beta/AP

Ni Albanija neće prisustvovati uručenju Nobelovih nagrada Handke; Foto: Screenshot YouTube

Albanija je saopštila da neće prisustvovati svečanom uručenju Nobelovih nagrada za književnost jer je ovogodišnje priznanje dato austrijskom piscu Peteru Handkeu.

Handke je inače podržavao bivšeg predsjednika SRJ Slobodana Miloševića.

Albanija je objavila da u solidarnosti s kosovskim Ablancima, njen ambasador u Švedskoj neće prisustvovati svečanosti u utorak jer je Handke bio pristalica i podržavao Miloševića.

Prije dva dana ministar vanjskih poslova Kosova Bedžet Pacoli rekao je da je dao instrukcije kosovskoj ambasadorki u Stokholmu da bojkotuje ceremoniju i rekao da "pisac koji podržava Miloševića i njegov genocid u Bosni i Kosovu ne zaslužuje Nobelovu nagradu".

Švedski akademik Peter Englund, istoričar i pisac, takođe je najavio da neće prisustvovati svečanom uručenju Nobelove nagrade za književnost Handkeu koji je kritikovan zbog prosrpskih stavova tokom ratova 1990-ih u Jugoslaviji.

Handke odbija da govori na pitanja o svom prosrpskom stavu.

Ove godine će izuzetno biti uručene dvije Nobelove nagrade za književnost: ovogodišnja Handkeu, a prošlogodišnja, tada neuručena iz proceduralnih razloga, poljskoj spisateljici Olgi Tokarčuk, kao i dobitnicima za medicinu, hemiju, fiziku i ekonomiju.  

Ostavi komentar

0/300