Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Umro bivši gradonačelnik Moskve

| Postavio/la: Jelena Ćetković

Umro bivši gradonačelnik Moskve

Umro je Jurij (Juri) Luškov, gradonačelnik Moskve od 1992. do 2010, javili su danas ruski mediji.

Televizija Rusija 24 objavila je danas da je bivši gradonačelnik Moskve umro u 84. godini u Njemačkoj gdje bio podvrgnut operaciji srca. 

"Iskreno žalim što je otišao taj energičan i veseo čovjek, koji je vodio Moskvu tokom teškog postsovjetskog perioda i učinio mnogo za grad i za Moskovljane. Moje saučešće njegovoj porodici i njegovim bližnjim", napisao je na Tviteru sadašnji gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin. 

Na mjesto gradonačelnika naimenovao ga je tadašnji predsjednik Boris Jeljcin 1992. godine.

Luškov je transformisao glavni grad Rusije na kontroverzan način i bio je optuživan za korupciju i kritikovan zbog rušenja istorijskih zgrada žrtava građevinskih spekulacija. 

Njegova supruga Jelena Baturina, obogatila se u nekretninama i izgradnji u Moskvi i prema časopisu Forbs je najbogatija žena u Rusiji, vrijedna 1,2 milijardi dolara. 

Bio je istaknuta figura na ruskoj političkoj sceni i jedno vrijeme viđen kao nasljednik Borisa Jeljcina na mjestu predsjednika krajem 1990-ih a Luškova je smijenio Kremlj 2010, pošto je "izgubio povjerenje" predsjednika Dmitrija Medvedeva i tadašnjeg premijera Vladimira Putina.

Luškova je zamijenio Sergej Sobjanjin.

Poslije otpuštanja Luškov je napustio vladajuću partiju Jedinstvena Rusija i povukao se iz političkog života, a rijetko se pojavljivao u medijima.

Ostavi komentar

0/300