7 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 9°

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
CP: Vučić da slavi Božić u Vojvodini, umjesto da kopira propali miting Miloševića

Region

Comments 0

CP: Vučić da slavi Božić u Vojvodini, umjesto da kopira propali miting Miloševića

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Demokratija se prvo vježba kod kuće, pa tek onda demonstrira u susjedstvu, poručuju iz Crnogorske partije u Srbiji iz koje pozivaju predsjednika Aleksandra Vučića "da slavi Božić u Vojvodini, umjesto da ide u inostranstvo u jeftinom pokušaju da kopira propali miting Slobodana Miloševića na vojnom aerodromu u Beranama".

"Za one sa kratkim pamćenjem, Milošević je ovaj paternalistički miting kiča u Crnoj Gori održao ilegalno 20. septembra 2000. samo 4 dana prije izbora koji su srušili njegovu iluziju od države", navode u saopštenju.

Crnogorska partija poziva zvaničnu Podgoricu da ozbiljno razmotri odbacivanje ideje o učešću u inicijativi Mali Šengen zbog rizika da će ova platforma biti zloupotrijebljena od zvaničnog Beograda da se dalje miješa u unutrašnja pitanja Crne Gore.

"Zbog jasne političke nestabilnosti u Beogradu i spoljnopolitičkog tumaranja neoradikalske administracije, ne postoje nikakve garancije da bi se uložen trud Crne Gore u ovu inicijativu isplatio. Nepotrebno je rizikovati sa Malim Šengenom koji je mogući paravan za nove skrivene pokušaje dominacije interesa krugova koji ne odustaju od Velike Srbije. Zato sve države regiona treba da se 10 puta intenzivnije fokusiraju na članstvo u EU.

Crnogorska partija upozorava na činjenicu da je veliki dio vladinog i opozicionog establišmenta u Srbiji anticrnogorski raspoložen i da su, u takvom ambijentu, iluzije o poboljšanju odnosa - samo iluzije. Međutim, za našu nacionalnu zajednicu u Srbiji je važno da imamo i svijetle primjere partnera koji njeguju ravnopravan odnos prema crnogorskom narodu i njegovim interesima. To su prevashodno, Liga socijaldemokrata Vojvodine i ostale partije okupljene oko političke platforme Vojvođanski Front, kao i dio progresivnog nevladinog sektora i građanski orijentisanih intelektualaca.

Pošto bez suštinske demokratizacije Srbije neće ni biti napretka u regionu, Crnogorska partija se zajedno sa svojim partnerima u Vojvođanskom Frontu zalaže za puno poštovanje suštinske političke i ekonomske autonomije Vojvodine.

Sa Slovenijom je Vojvodina bila jedan od dva ekonomski najnaprednija i najprogresivnija dijela nekadašnje velike Jugoslavije. Danas je realnost Vojvodine daleko od te slavne prošlosti i njene uloge prosvetiteljskog svetionika na Zapadnom Balkanu. Tužna sudbina Vojvodine najbolje odslikava propast velikosrpskih ideja, tj. pogubnog centralizma", dodaju u saopštenju.

Kako kažu, tek kada Beograd i ostatak Srbije nauče da žive sa bogatom i multinacionalnom Vojvodinom bez kompleksa inferiornosti, riješiće se i ostali problemi u regionu.

Održiva budućnost Srbije i regionalna stabilnost zavise od poštovanja pune autonomije Vojvodine, a ne od lažnog tržišta „Šengena Malog”, dodaju iz CP. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR