16 °

max 16 ° / min 8 °

Srijeda

24.04.

16° / 8°

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

18° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
"Nijesmo mogli da spasimo ljude, kad smo došli sve je bilo gotovo"

Izvor: Foto: Screenshot

Region

Comments 0

"Nijesmo mogli da spasimo ljude, kad smo došli sve je bilo gotovo"

Izvor: index.hr

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Komandir vatrogasaca Marijan Lovrenčić novinarima je nakon požara u staračkom domu u Zagorju rekao kako spašavanje ljudi nije bilo moguće jer su oni došli kad je već bilo prekasno.

"Vatrogasci su zatekli požar u totalnoj razbuktaloj fazi, plamen je zahvatio cijelo potkrovlje i cijelu konstrukciju i cijeli objekat je bio u plamenu. Već je sve bilo gotovo. Požar smo ugasili za desetak minuta i pristupili pasivnom gašenju. Spašavanje nije bilo moguće", rekao je Lovrenčić.

Objasnio je kako je požar bio vrlo jak, a o samoj silini požara govori podatak da su na susjednom objektu popucala stakla na svim spratovima. "Bilo je samo pitanje trenutka kada se požar mogao proširiti na taj objekat", rekao je.

Ponovio je kako su dvije smjene bile upućene na teren te je rekao da su vatrogasci napravili sve što je bilo u njihovoj moći.

Pitanje je je li dojava o požaru, koja je stigla u 5:25, stigla na vrijeme.

"Pitanje je je li dojava stigla na vrijeme. Za nas intervencija počinje minutom primitka dojave. Mi smo u vrlo kratkom vremenu stigli na mjesto događaja, ali već je tada bilo nemoguće uraditi išta po pitanju samog spašavanja. Da je neko nazvao ranije, možda se nešto i moglo učiniti", rekao je Lovrenčić i dodao kako je još teško tvrditi šta se tačno moglo učiniti.

"Moramo razumjeti da je tu riječ o objektu koji i nije baš u nekakvom centru, da je riječ o objektu u kojemu su bile osobe koje nijesu imale mobilne uređaje, a možda niti adekvatnu mogućnost zvanja vatrogasaca... Isto tako moramo reći da ako je požar primijetio neko izvana, to je već bilo prekasno", pojasnio je Lovrenčić dodajući kako još ne znaju ko je uopšte nazvao 112. 

"S obzirom  na toda se radi o drvenoj konstrukciji, cijela stvar se mogla razviti u roku od 15 do 20 minuta, ali ako je požar izbio unutra zbog neke sitnice, sve je moglo trajati i puno duže", rekao je on. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR