16 °

max 18 ° / min 10 °

Ponedjeljak

16.09.

18° / 10°

Utorak

17.09.

21° / 11°

Srijeda

18.09.

23° / 15°

Četvrtak

19.09.

22° / 15°

Petak

20.09.

24° / 15°

Subota

21.09.

24° / 15°

Nedjelja

22.09.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Reuters: Nema saglasnosti u EU oko garancija za članstvo Zapadnog Balkana

Region

Comments 1

Reuters: Nema saglasnosti u EU oko garancija za članstvo Zapadnog Balkana

Izvor: Reuters

Autor: Biljana Jovićević

  • Viber

U strahu od političkih neusglasica među državama članicama- Evropska unija se više ne može saglasti o davanju garancija za buduće članstvo šest balkanskih zemalja kojima je ranije obećavano mjesto u klubu, piše Reuters, pozivajući se na četvoricu diplomata i jedan interni dokument koji su imali na uvid.

Zastoj zbog dekaracije za predstojeći sastanak na vrhu čelnika EU-a i Balkana planiran za 6. oktobar problematična je tačka strategije EU-a za uključivanje Srbije, Kosova, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Albanije i Sjeverne Makedonije u blok. Koincidira i sa rasplamsavanjem napetosti na granici između Kosova i Srbije, navodi se.

Na samitu je EU planirala da ponovi svoje obećanje dato prije 18 godina (u Solunu) da daju "nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana", prema nacrtu deklaracije na vrhu, koja datira od 11. septembra, a koju Reuters imao na uvid. To je, prema pisanju ove agencije, prošlo najmanje dvije runde pregovora bez dogovora, potvrdili su im neimenovane diplomate.

EU članice neće da otkrivaju svoje stavove, ali bogate zemlje poput Danske, Francuske i Holandije strahuju od ponavljanja preuranjenog pristupanja Rumunije i Bugarske 2007. i lošeg upravljaja migracijama istočnoevropskih radnika u Britaniju, koja je mnoge Britance okrenula protiv EU.

Bugarska se, podsjeća Reuters, protivi pridruživanju Sjeverne Makedonije zbog spora o jeziku.

Čak i ako se neki jezik konačno dogovori, malaksalost odražava paralizu u planu EU da izgradi "prsten prijatelja" od Ukrajine do Tunisa- nudeći bliže veze, trgovinu i pomoć.

Umjesto toga, Kina i Rusija uskaču sa ulaganjima i uticajem, navodi autor teskta Robin Emot (Emmott). Srbija je u januaru bila prva evropska zemlja koja je primila kineske vakcine protiv COVID-19 za masovnu imunizaciju.

EU takođe indirektno pogoršava tenzije u regionu od 20 miliona ljudi, ocjenjuju pomenute neimenovane diplomate, jer su balkanski građani sanjali o ulasku u EU nakon etničkih sukoba 1990 -ih kada se Jugoslavija raspala.

Britanska agencija podsjeća da su NATO snage pojačale u ponedjeljak patrole na Kosovu, u blizini graničnih prijelaza koje su blokirali lokalni Srbi, ljuti zbog zabrane ulaska u automobila sa srpskim tablicama u tu državu.

Srbija, koja ne priznaje proglašenje nezavisnosti Kosova, započela je vojne manevre u blizini granice.

"Moraju se loše ponašati da bi bili primijećeni", rekao je visoki diplomata EU u Briselu, uključen u balkansku politiku. "Postoji pogoršanje koje proizlazi iz toga što su EU prijestonice izgubile interes za Balkan," smatra on.

EU i Sjedinjene Države zatražile su uzdržanost, a predsjednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen (von der Leyen) započela je u utorak trodnevnu posjetu u šest balkanskih zemalja, kako bi pokazala posvećenost izvršne vlasti EU regionu.

Na prvoj stanici, u Albaniji, Fon der Lajen je rekla kako ostaje pri obećanju da je "budućnost Albanije u EU".

No, kredibilitet EU je narušen, naročito nakon što su Francuska i Holandija, prije dvije godine privremeno obustavile proces proširenja, a sada ga Bugarska blokira, ocjenjuje Reuters.

Kosovo i Srbija se, kako piše, osjećajuju iznevjerenim od Sjedinjenih Država, nakon što ih je prije godinu tadašnji predsjednik Donald Tramp (Trump) pozvao u Bijelu kuću da potpišu sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa, da bi to na kraju propalo. EU nije ispunila obećanje da će dozvoliti putovanje bez viza za građane Kosova.

Države koje podržavaju proširenje, uključujući Austriju, Italiju, Hrvatsku, Sloveniju i baltičke zemlje, zamjeraju Njemačkoj i Francuskoj što nijesu izvršile pritisak na Bugarsku da ukine veto za Sjevernu Makedoniju. I napredak Albanije takođe je zaustavljen, jer je povezan uz makedonski proces pristupanja.

"Sve dok imate toliko država članica, koje iz ovih ili onih razloga, vjeruju da nije u redu dalje proširivati EU zajednicu, onda zaista ne idemo nigdje", rekao je Džon O' Brenan (John O'Brennan), stručnjak za integraciju u EU sa Univerziteta Maynooth u Irskoj, zaključuje se u Reuters-ovom izvještaju.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Katunjanin

Ovi iz EU i MZ , licemjeri kao da su rodjena braca Becicu ...