16 °

max 21 ° / min 16 °

Petak

18.10.

21° / 16°

Subota

19.10.

21° / 16°

Nedjelja

20.10.

22° / 16°

Ponedjeljak

21.10.

21° / 14°

Utorak

22.10.

21° / 15°

Srijeda

23.10.

23° / 14°

Četvrtak

24.10.

22° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
MUP Srbije brani zločinca? Zabranili skup gdje je trebalo da bude uklonjen mural Mladića

Izvor: Nova

Region

Comments 0

MUP Srbije brani zločinca? Zabranili skup gdje je trebalo da bude uklonjen mural Mladića

Autor: Antena M

  • Viber

Inicijativa mladih za ljudska prava saopštila je da je dobila rješenje o zabrani skupa prijavljenog za 9. novembar, za kada je bilo planirano uklanjanje murala Ratku Mladiću na uglu ulica Njegoševe i Alekse Nenadovića u Beogradu.

 Kako se navodi u saopštenju, zabrana skupa predstavlja obračun policije sa „ostacima antifašističke i mirovne tradicije“ Srbije, dok se umjesto zaštite sloboda i prava građana i građanki štiti lik i slave krivična djela Ratka Mladića, koji je osuđen za ratne zločine.

„Skup i uklanjanje murala koordinisano je sa stambenom zajednicom, na osnovu rješenja o uklanjanju koje je izdala Komunalna milicija“, ukazali su iz Incijative i poručili da su željeli da pomognu u tehničkom uklanjanju murala i da pozovu ljude da se zajedno usprotive ratnim zločincima u javnom prostoru.

U obrazloženju zabrane skupa se navodi da bi moglo doći do „međusobnog fizičkog sukoba, zbog okupljanja većeg broja lica koja bi izrazila negodovanje i protivljenje skupu“.

„Takvo obrazloženje razumijemo kao gušenje svakog oblika javnog okupljanja koje je jasno protiv mržnje, i ono otvara put nekažnjivosti i slobodi terora za ekstremističke grupe“, poručili su iz Inicijative.

U saopštenju se ističe da nijedan ekstremni desničar neće biti procesuiran zbog prijetnji upućenih Inicijativi i pojedincima koji su pozivali na ovaj skup i ukazuje da su te prijetnje dovoljan razlog da se uskrate ustavna prava.

To na prvi pogled zvuči kao paradoks, ali u našoj stvarnosti to pokazuje suštinsku podršku države ekstremnim nacionalistima, stoji u saopštenju.

Inicijativa će u najskorijem roku podnijeti žalbu na ovu zabranu, zaključili su. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR