13 °

max 18 ° / min 13 °

Nedjelja

06.10.

18° / 13°

Ponedjeljak

07.10.

19° / 12°

Utorak

08.10.

21° / 13°

Srijeda

09.10.

17° / 15°

Četvrtak

10.10.

20° / 16°

Petak

11.10.

22° / 17°

Subota

12.10.

22° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Šta je Putin tražio od Vučića zauzvrat, znaćemo kad dođe Lavrov u Beograd

Region

Comments 0
Sonja Biserko o razgovoru predsjednika rusije i srbije:

Šta je Putin tražio od Vučića zauzvrat, znaćemo kad dođe Lavrov u Beograd

Autor: Antena M

  • Viber

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je nakon razgovora sa Vladimirom Putinom, predsjednikom Rusije, obavestio javnost da su dogovoreni elementi novog gasnog sporazuma na tri godine, a ne na mjesec dana kao što se spekulisalo. I to po najnižoj cijeni u Evropi. To je svakako dobra vijest za građane Srbije ali postavlja se pitanje što je traženo za uzvrat. O tome će vjerovatno biti riječi kad Sergej Lavrov dođe u Beograd, kaže za Danas Sonja Biserko, predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava.

 Drugo, napominje, važna informacija je da je Putin u razgovoru pomenuo, kada je riječ o Ukrajini, da postoji sporazum koji je na stolu u Kijevu i u Moskvi.

"Uočljivo je, naročito poslije Foruma u Davosu, da svijet traži izlaznu strategiju iz ukrajinskog rata koji se protegao i koji je nanio nesagledive posljedice na međunarodni poredak, izazvao krizu gladi i još može da isprovocira upotrebu nuklearnog oružja. U tome je najeksplicitniji bio Henri Kisindžer koji je na Forumu sugerisao da bi Ukrajina i Rusija trebalo da počnu mirovne pregovore u naredna dva mjeseca. Umjesto da je Ukrajina postala most između Evrope i Rusije, Rusija je zbog agresije potpuno izolovana što, smatra Kisindžer, se ne smije dozvoliti. Čini se i da Francuska i Njemačka razmišljaju na istim linijama jer se rat produžio i direktno ugrozio i samu Evropu jer za alternativne izvore energije treba vremena. Očigledno je da i Rusija traži izlaznu strategiju jer je od od prvog dana rata na gubitku, prije svega moralnom, političkom i ekonomskom – kaže Biserko.

 Prema njenim riječima, Vučić je takođe pomenuo da se na njega vrši pritisak zbog Kosova.

– Zapad će sigurno tražiti ustupke na Balkanu kako bi zatvorio sva otvorena pitanja, prije svega, Kosova. To je pomenuo i predsjednik. Kandidatura Kosova za Savjet Evrope a vjerovatno i za druge organizacije ojačaće suverenitet Kosova a to će doprinijeti i poboljšanju položaja srpske zajednice na Kosovu – zaključuje Sonja Biserko.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR